Болест која је донијела милионе живота поново се појавила

Срна
Болест која је донијела милионе живота поново се појавила

ДЕНВЕР - У америчкој савезној држави Колорадо пријављен је случај куге код човјека, а здравствене власти упозоравају да је ријеч о потенцијално смртоносној болести коју преносе глодари и буве.

Америчке здравствене власти нису објавиле у каквом је стању пацијент, нити како се заразио, али подсјећају да је куга у средњем вијеку усмртила милионе људи.

Случај куге код човјека је пријављен у округу Пуебло, 118 миља јужно од Денвера.

“Савјетујемо грађанима да заштите себе и своје љубимце од куге”, рекла је службеник здравственог ођељења Пуебла Алисија Солис.

Према подацима епидемиолошких служби, у Сједињеним Држава је у протеклих 20 година од куге умрло 16 људи, а посљедња жртва забиљежена је лани на југозападу Колорада.

Из Центра за контролу и превенцију болести кажу да је код људи врло ријетка и да годишње забиљеже просјечно седам случајева заразе.

“Болест може да захвати људе свих доби, али половина случајева укључује пацијенте од 12 до 45 година”, наводе из Центра.

Ако се не лијечи, куга има стопу смртности од 30 до 60 одсто, али те бројке падају на мање од пет одсто ако се болест рано открије и лијечи антибиотицима.

Свјетска здравствена организација годишње забиљежи 1.000 до 2.000 случајева куге, углавном у руралним подручјима Африке, Азије, Јужне Америке и Сједињених Држава, , преноси “Јутарњи лист”.

Симптоми укључују изненадну појаву грознице, јаку главобољу, болове у мишићима, мучнину, повраћање и отечене лимфне чворове.

Бактерија куге обично се преноси са глодара и бува на људе угризом, додиривањем или дерањем коже заражених животиња. Такође, може се пренијети на људе ако удишу капљице слине заражене особе или животиње.

Процјењује се да је средином 14. вијека куга или “црна смрт” усмртила 25 милиона људи у Европи.

Дуго се вјеровало да су је пренијели пацови, све док извјештај из 2018. године са универзитета у Ослу и Феррари није показао да су вашке и буве највише одговорне за ширење болести код људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана