Куће која су "преживјеле" земљотрес на удару огромних стијена

AA
Foto: AA

ХАТАЈИ- Разорни земљотреси који су југ Турске погодили 6. фебруара у потпуности су уништили или дјелимично оштетили стотине хиљада објеката и возила, а куће које су "преживјеле" земљотресе, нашле су се на удару огромних стијена с околних брда.

Како је забиљежила екипа Анадолије, у насељима у подножју брда у Антакији, дошло је до оштећења на кућама изазваних ударима огромних стијена.

Тако су неке од кућа у насељу Хаци Омер Алпагот, локално познатом као "Брдска махала", од удара стијена које су се након земљотреса одломиле с брда Хабиб-и Некар и докотрљале до насеља, у потпуности уништене, док су друге претпрјеле нешто мању штету.

Стијене су, осим кућа, оштетиле и велики број аутомобила.

Аднан Дагли, један од становника овог насеља у изјави за АА је рекао да је његову кућу оштетила стијена која ју је ударила након земљотреса.

Подсјетивши да цијели живот живи у овом насељу на југу Турске, он је казао да је свједочио страшним догађајима, али да је са супругом и троје дјеце успио напустити оштећену кућу.

"Стијене су се судариле и откотрљале низ брдо. Наше куће нису срушене у земљотресу, поломиле су их стијене с брда. У насељу је срушено 17 кућа, а чезири сообе су погинуле, има и повријеђених. Стијене су нам дословце улазиле у куће", рекао је Дагли.

Други становник овог насеља Ремзи Догру је сипричао да је свједочио искрама које су изазивали судари стијена.

"Да није било стијена, у нашем насељу нико не би био повријеђен. Бјежећи из куће видио сам искре изазване сударима стијена, изгледало је попут муње. С једне стране земљотрес, с једне стијене, па киђа. Молим Алаха да свакога сачува таквих момената", рекао је Догру.

Број погинулих у земљотресима на југу Турске досегао је 47.975, потврдила је у суботу Управа за ванредне ситуације (АФАД).

Два разорна земљотреса јачине 7,7 и 7,6 степени по Рихтеру 6. фебруара погодила су јужне дијелове Турске са епицентром у Кахраманмарасу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана