Куба отказала параду за Међународни дан рада због несташице бензина

Танјуг
Foto: ББЦ

ХАВАНА - Предсједник Кубе Мигел Дијаз-Канел рекао је да острво добија само двије треćине бензина који му је потребан и да је недостатак посљедица тога што земље добављачи не испуњавају уговорене споразуме, пренио је британски лист „Гардијан“.

Хорхе Пињон, директор Универзитета Тексас на програму за енергетику и животну средину у Латинској Америци и Карибима у Остину, рекао је да је ово алузија на Венецуелу.

Двије социјалистичке земље имају споразум о размјени од 2000. године: Куба шаље Венецуели љекаре, наставнике и наводно контраобавјештајне агенте у замјену за пошиљке сирове нафте.

Чини се да је тај договор сада пропао.

„Посљедње двије деценије Венецуела је губила тај приход тиме што није продавала ту нафту на међународном тржишту“, рекао је Пињон.

Он је навео да сматра да су управо дошли до тачке у којој више не могу да наставе да обезбјеђују нафту без готовине Кубанцима.

Извоз Венецуеле на Кубу опао је за око 50 одсто током протекле деценије пошто је укупна производња нафте опала због корупције, лошег управљања и санкција.

Рат у Украјини је донео нову динамику, па је, након што је санкционисао руску нафту и гас, Вашингтон је прошлог новембра издао Шеврону дозволу за извоз венецуеланске нафте у САД по први пут после много година.

Ово је донело Куби проблеме: на острву има доста сирове нафте, али је ниског квалитета и рафинерије нису у стању да је прераде.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана