Куба: Америчка нуклеарна подморница у Гвантанаму "провокативна ескалација"

Танјуг
Куба: Америчка нуклеарна подморница у Гвантанаму "провокативна ескалација"

ХАВАНА - Кубанске власти осудиле су присуство нуклеарне подморнице у америчкој војној бази у заливу Гвантанамо, поручивши да је ријеч о "провокативној ескалацији тензија".

-Присуство нуклеарне подморнице у заливу нас, у овом тренутку, тера да се запитамо који се војни разлог крије иза ове акције у овом мирном региону свијета - наводи се у саопштењу кубанског Министарства спољних послова, преноси Ројтерс.

Кубанске власти су навеле да је подморница била у бази од 5. до 8. јула, али нису прецизирале да ли је била наоружана.

У саопштењу кубанског министарства се упозорава на опасности од кружења нуклеарних подморница и оружаних снага широм Кариба и додаје се да да америчке војне базе широм региона угрожавају суверенитет тих народа.

Званична Хавана је позвала САД да окончају своје војно присуство на острву јер, како се наводи, оно служи "нарушавању суверених права Кубе".

Куба већ дуго позива САД да затворе своју 121 годину стару поморску базу на источном дијелу острва, заједно са војним затвором који је Вашингтон тамо основао 2002. године.

Специјална извјеститељска Уједињених нација за борбу против тероризма и људска права Фионуала Ни Ајлејн, којој је дозвољено да посјети Гвантанамо, позвала је недавно америчку владу да обезбиједи хитан рехабилитациони третман за мушкарце, које је мучила, усљед њихових тешких физичких и психичких повреда.

-Сви ови људи су преживјели тортуру, што је јединствен злочин према међународном праву, и хитно им је потребна њега. Мучење сломи човјека и има за циљ да га учини беспомоћним и немоћним, како би психички престао да функционише. У разговору са садашњим и бишвим затвореницима, уочила сам штету која им је нанијета -  навела је Ајлејн.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана