Крвопролиће: Убијено више од 1.000 бораца Хезхолаха

Агенције
Крвопролиће: Убијено више од 1.000 бораца Хезхолаха

Преко хиљаду припадника либанске милитантне групе Хезболах тешко је рањено након што су експлодирали пејџери које користе за комуникацију, наводе либански медији, преноси Тајмс оф Израел.

Званичник Хезболаха, који је желио да остане анониман, рекао је агенцији Ројтерс да је детонација пејџера "највећи безбедносни пропуст“ с којим се група суочила у скоро годину дана рата с Израелом.

Високи војни обавештајни званичник и званичник једне либанске групе такође су рекли америчкој агенцији Асошиејтед прес да су детонирани пејџери које су носили припадници Хезболаха.

Како преноси АП, званичник Хезболаха рекао је да је најмање 150 људи, укључујући чланове групе, рањено у различитим деловима Либана када су направе експлодирале.

Либански медији јављају да су експлозивни пејџери у Либану ранили око 1.000 људи.

Израел је наводно хаковао комуникационе уређаје које користи Хезболах, због чега су експлодирали.

Према извештајима, међу 1.000 оних који су рањени најмање петорица су тешко рањени. Нема смртних случајева, пишу либански медији.

У саопштењу из кабинета либанског премијера наводи се да је обавјештен о "безбедносним инцидентима који се дешавају у бројним регионима“.

Новинар Ројтерса видео је кола хитне помоћи како јуре кроз јужна предграђа либанске престонице Бејрута усред свеопште панике.

Становници су рекли да су се експлозије догодиле и чак 30 минута након првих експлозија.

Међу повређенима који су носили пејџере који су експлодирали били су борци и медицинари из Хезболаха, наводи новинска агенција.

Групе људи нагурале су се на улазу у зграде како би провериле људе за које су знали да су можда рањени, рекао је новинар Ројтерса.

Безбедносни извор је рекао да су уређаји експлодирали и на југу Либана. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана