Криза у грађевинарству еврозоне и даље траје, опоравак није на видику

Tanjug
Foto: X.com

БРИСЕЛ - Криза у грађевинарству еврозоне и даље траје, а опоравак није на видику, закључак је данас објављеног извештаја агенције С&П глобал.

Јулски индекс менаџера набавке (ПМИ) у грађевинарству у еврозони је пао са јунских 41,8 поена на 41,4 поена, што је далеко од жељених вриједности.
    
ПМИ је параметар који се користи као индикатор економске активности, а резултат испод 50 показује да се грађевинарство налази у стању контракције, односно пада економске активности, док резултат изнад 50 указује на експанзију, односно раст активности у грађевинарству. 
    
Пад активности је прије свега посљедица ниже потражње која је смањила број нових послова у грађевинарству и довела до неких отпуштања, објављено је на сајту агенције.
    
Како се наводи, италијански грађевински сектор је забиљежио највећи пад у посљедње две године, као и грађевинарство у Француској и Њемачкој.
    
"Грађевински сектор еврозоне не види светлост на крају тунела. Песимизам се погоршао у Француској и Немачкој пошто фирме верују да ће потражња за грађевинским радовима бити још нижа у наредних 12 месеци", прокоментарисао је економиста Хамбуршке комерцијалне банке (ХЦОБ) Норман Либке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана