Криза у авиоиндустрији и ризик за безбједност

ГС
Криза у авиоиндустрији и ризик за безбједност

Прво је недостајало пилота, а сада нема довољно авиомеханичара.

Мањак квалификованог особља на глобалном тржишту није само проблем пословања, него и угрожава безбједност, упозорило је њемачко осигурање Алијанц.

Алијанц у студији објављеној у сриједу наводи да је мањак авиомеханичара, од којег превозници и аеродроми годинама зазиру, сада прерастао у стварност.

Дефицит не продужава само радове на одржавању авиона, него "очигледно," упркос контроли, повећава ризик инцидената. Осигурање притом указује да само у Сјеверној Америци недостаје 12-18.000 авиомеханичара.

Претходних пар година, у фокусу је био мањак пилота, јер су многи превозници у пандемијској кризи отпуштали особље које потом дуго нису успјевали да замијене. Тај проблем је у међувремену углавном ријешен, али сада нема довољно земаљског техничког особља.

Аналитичари то приписују неочекивано снажном опоравку авиопревозничке индустрије послије пандемије коронавируса. Наиме, ове године се очекује глобално рекордни промет у путничком авиопревозу.

Алијанц наглашава да "инцидент" не значи нужно и пад авиона. Прошле године у свијету није пао ни један путнички авион. Највећи дио, око двије трећине пријављених инцидената тиче се судара у ваздуху са птицама или руљања авиона у терен иза краја писте.

Аутори студије су анализирали више од 32.000 случајева пријављене штете од 2019. до 2024. Укупно потраживање обештећења износило је око 14 милијарди евра.

Према учесталости, послије судара у ваздуху и летачких инцидената који чине 63 одсто случајева, са 22 одсто слиједе технички кварови и пропусти контроле квалитета, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана