Криминалци у Украјини крали западно оружје послато након руске инвазије

Танјуг
Криминалци у Украјини крали западно оружје послато након руске инвазије

ВАШИНГТОН - Криминалци, добровољци и трговци оружјем у Украјини украли су дио оружја и опреме које је Запад обезбједио прошле године, наводи се у извештају генералног инспектората Министарства одбране САД у који је ЦНН имао увид.

Додаје се да је оружје пронађено након што је украјинска обавештајна служба открила планове да оружје украде.

Међутим, у извјештају се истиче да се америчко министарство одбране суочило са “изазовима” када је ријеч о праћењу и надгледању опреме која је послата Украјини, због ограниченог присуства САД у земљи.

Канцеларија за одбрамбену сарадњу (ОДЦ) у Кијеву “није успела да спроведе захтјевани надзор војне опреме коју су САД обезбедиле Украјини 2022. године”, наводи се у извјештају који се односи на период од фебруара до септембра прошле године.

Додаје се да је немогућност да званичници америчког министарства одбране посјете области гдје се опрема користи и чува, “значајно смањила могућност ОДЦ-а да изврши надзор”.

ОДЦ у Кијеву тражила је од украјинске владе да достави податке о трошковима, губицима и штети за америчку опрему, али упркост оме, криминалне групе су успевале да украду дио оружја и опреме.

У августу 2022. године, украјинске власти откриле су групу добровољаца који су украли 60 пушака и скоро хиљаду комада муницију које су склонили у складиште, претпоставља се због продаје на црном тржишту.

Из Генералног инспектората Пентагона наводе да је веће комаде оружја било лакше пратити, али да је то било теже са оним мањим, попут уређаја за ноћно осматрање. У извјештају се, међутим, не дају никакве препоруке, већ се истиче да је америчко министарство одбране “уложило одређене напоре да ублажи немогућност” надзора на терену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана