Кремљ: Важно идентификовати објекат откривен код гасовода Сјеверни ток

Танјуг
Кремљ: Важно идентификовати објекат откривен код гасовода Сјеверни ток

МОСКВА - Кремљ је данас саопштио да је важно идентификовати предмет откривен поред једног од гасовода Сјеверни ток и истакао да се истрага о експлозијама које су погодиле гасоводе прошлог септембра мора водити уз пуну транспарентност.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је, такође, рекао новинарима да је позитиван знак то што је Данска позвала руског оператера гасовода Сјеверни ток 2 да помогне у вађењу неидентификованог предмета пронађеног у близини гасовода са морског дна, пренио је Ројтерс.

"То је свакако позитивна вест када је власник гасовода позван да учествује у веома важним фазама истраге", казао је Песков.

Прошле недеље, данске власти су саопштиле да је цјевасти предмет, који вири око 40 центиметара од морског дна са 10 центиметара у пречнику, пронађен током прегледа гасовода Сјеверни који је обавио његов оператер, "Сјеверни ток 2 АГ".

"Од кључне је важности одредити о каквом је предмету ријеч, да ли је повезан са терористичким актом, очигледно јесте и да се настави ова истрагу. Истрага мора бити транспарентна", додао је Песков.

У септембру прошле године три експлозије одјекнуле су на гасоводима "Сјеверни ток" који су изграђени ради преноса руског гаса ка Њемачкој. 

Експлозије су се догодиле у ексклузивним економским зонама Шведске и Данске. 

Обје земље су саопштиле да су експлозије намерно изазване, али још нису утврдиле ко је одговоран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана