Зеленски: Потребна је хитна помоћ од 800 милиона евра како би преживјели зиму

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

КИЈЕВ, МОСКВА- Рат у Украјини 293. дан. Володимир Зеленски позива Москву да до Божића повуче своје снаге, што би, истиче, довело до окончања непријатељства. На састанку Г7 договорен наставак јачања војних капацитета Украјине и интензивнији притисак на Русију. У ЕУ нема договора о деветом пакету санкција, али је договорено да се на листу санкционисаних руских држављана и група дода још 200 имена.

16.37- Рјабков: Нема разговора са САД о случају Пола Велана

Заменик руског шефа дипломатије Сергеј Рјабков рекао је да тренутно нема контаката са САД у вези са евентуалним новим размјенама затвореника, пише Интерфакс.

Амерички савјетник за националну безбједност Џејк Саливен рекао је у понедјељак да Вашингтон очекује да се ове недјеље разговара о случају Пола Велана, који је осуђен у Москви на 16-годишњу казну затвора због шпијунаже.

"Не знам на шта мисле. Као што је предсједник већ рекао, имамо одјељење које се тиме бави. Према мојим информацијама, не очекују се контакти поводом ово случаја, бар не преко линија контаката са којим сам упознат", рекао је Рјабков.


15.45 Савезници Кијева обећали више од милијарду евра помоћи Украјини

Француска министарка спољних послова Кетрин Колона саопштила је данас на међународној конференцији за помоћ Украјини да су учесници конференције обећали помоћ у вриједности од преко милијарду евра.

Ројтерс је раније пренио да је украјински предсједник Володимир Зеленски учесницима донаторксе конференције рекао да је Украјини потребна хитна енергетска помоћ у вриједности од најмање 800 милиона евра, зато што руске снаге гађају цивилну инфраструктуру широм земље.

Шефица њемачке дипломатије Аналена Бербок је изјавила да ће Берлин одобрити 50 милиона евра помоћи, а француски предсједник Емануел Макрон је рекао да ће Француска обезбједити 48,5 милиона евра помоћи, као и 63 електрична генератора.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да ће ЕУ послати Украјини 30 милиона ЛЕД сијалица и навела да ће ''коришћење тих сијалица уштедјети 1 гигаволт електричне енергије, односно годишњу производњу једне нуклеарне електране'', пренио је Ројтерс.

Потпредсједница канадске владе Кристија Фриленд је рекла да ће Канада испоручити 115 милиона долара новчане помоћи за поправку кијевске електричне мреже након посљедњих руских напада на енергетску инфраструктуру те земље.

13:25 Фриленд: Украјини од Канаде 115 милиона долара за поправку енергетске мреже

Канада ће дати 115 милиона долара новчане помоћи за поправку кијевске електриоенергетске мреже након посљедњих руских напада на енергетску инфраструктуру те земље, изјавила је данас на донаторској конференцији у Паризу потпредсједница канадске владе Кристија Фриленд.

Она је изјавила да је тај новац сакупљен од царина на робу из Русије и Бјелорусије.

Раније је шефица немачке дипломатије Аналена Бербок изјавила да ће Берлин одобрити 50 милиона евра помоћи, а француски предсједник Емануел Макрон да ће Француска обезбиједити 48,5 милиона евра помоћи, као и 63 електрична генератора.

Украјински предсједник Володимир Зеленски је учесницима донаторксе конференције пренио да је Украјини потребна хитна енергетска помоћ у вриједности од најмање 800 милиона евра, зато што руске снаге гађају цивилну инфраструктуру широм земље.

13:00 Зеленски: Потребна је хитна помоћ од 800 милиона евра како би преживјели зиму

Украјински предсједник Володимир Зеленски рекао је данас учесницима донаторске конференције у Паризу, да је Украјини потребна хитна енергетска помоћ у вриједности од најмање 800 милиона евра, зато што руске снаге гађају цивилну инфраструктуру широм земље.

Обраћајући се путем видео-линка, Зеленски је рекао да је то велики износ, али да је цијена мања од потенцијалних трошкова изазваних нестанцима струје, пренио је Ројтерс.

''Хиљаде предузећа, болница и јавних служби тренутно функционишу захваљујући агрегатима. Захваљујући њима сачували смо стотине хиљада радних мјеста'', рекао је он.

Француски предсједник Емануел Макрон је у обраћању изјавио да за сваку остварену украјинску побједу, Русија реагује кукавички тако што бомбардује електроенергетску, гасну или водоводну инфраструктуру.

''Од како је Украјина преузела примат на бојном пољу, Русија реагује цинично, бомбардујући цивилну инфраструктуру, како би бацила Украјину на кољена'', оцијенио је Макрон.

Он је навео да ће, послије 100 електричних генератора испоручених Украјини у новембру, Француска обезбиједити нових 63, и да ће са додатних 48,5 милиона евра новчане помоћи, овогодишња помоћ те земље Украјини достићи 200 милиона евра.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да ће ЕУ послати Украјини 30 милиона ЛЕД сијалица.

''Коришћење ових сијалица ће да уштеде 1 гигаволт електричне енергије, односно годишњу производњу једне нуклеарне електране“, рекла је она.

Представници око 70 земаља и институција, као и око 500 компанија, састали су се у данас Паризу како би обезбиједили хитну помоћ Украјини и помогли овој земљи да преброди тешке зимске услове, пренио је раније Ројтерс.

Како наводи ова новинска агенција, донорска конференција у Паризу је прилика за Макрона да пружи недвосмислену подршку Украјини, након што је наишао на критике неких европских савезника и саме Украјине због недовољне француске војне подршке, као и због Макронових коментара о Русији.

Француско предсједништво је саопштило да су Макронови коментари о обезбјеђивању безбједносних гаранција Русији извучени из контекста и да Париз безусловно подржава Кијев.

12:40 Медведев: Зеленски жели да искористи Европљане као живи штит

Предсједник Украјине Владимир Зеленски планира да употријеби посматрачке мисије ЕУ као живи штит, тако што предлаже њихово слање у кључне украјинске инфраструктурне објекте, саопштио је замјеник предсједавајућег Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев.

"Он, очигледно, жели да Европљани тамо сједе као живи штит. Није му жао тих будала, вјероватно нема довољно украјинских војника да послуже као топовско месо. Потребна му је свјежа крв", написао је Медведев на "Телеграму".

Медведев је навео да Москва препоручује "незаштићеним Европљанима" да овај пут не прихвате улогу која им је додијељена, пренио је ТАСС.

12:27 Лондон представио нове санкције Москви

Велика Британија представила је нови пакет санкција Русији због поступака Москве у Украјини, саопштила је британска Влада.

У саопштењу се наводи да су санкције, између осталог, усмјерене ка високорангираним командантима Оружаних снага Руске Федерације, као и иранским бизнисменима и званичницима умијешаних у наводну производњу и испоруку дронова Кремљу.

Санкције су уведене 12 руских команданата, тројици иранских бизнисмена и иранској компанији која производи компоненте за беспилотне летјелице.

12:04 Кремљ: У Запорожју нема тешког наоружања

Русија није размјестила тешко наоружање у Запорошку нуклеарну електрану на југу Украјине, саопштио је руски Кремљ.

Кијев је више пута оптужио Русију за кориштење ове централе као складишта наоружања. Обје стране се међусобно оптужују за гранатирање електране, која је највећа атомска централа у Европи.

Песков је рекао у конференцијском разговору са новинарима да Русија остаје у контакту са Међународном агенцијом за атомску енергију, која покушава да издејствује договор о стварању демилитаризоване зоне око централе.

11:44 Крозето: Слање оружја Кијеву прекинуће се када почну мировни преговори

Испорука оружја Украјини окончаће се када почну мировни преговори за завршетак руске специјалне војне операције, изјавио је италијански министар одбране Гвидо Крозето.

"Свјестан сам да ће војна помоћ морати да се прекине прије или касније и то ће се догодити када будемо имали мировне преговоре којима се сви надамо", рекао је Крозето у обраћању Горњем дому Парламента Италије.

Ројтерс подсјећа да је италијански кабинет раније овог мјесеца усвојио указ којим се дозвољава слање оружја Украјини током цијеле сљедеће године, без тражења формалног одобрења парламента за сваку нову испоруку.

11:31 Кремљ: Кијев мора да уважи реалност која је настала у украјинском сукобу

Украјина мора да уважи реалност која је настала у украјинском сукобу да би могао да наступи мир између двије стране, саопштио је руски Кремљ.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков одбацио је наводе о приједлогу украјинског предсједника Владимира Зеленског о постизању мира у три корака.

Он је рекао да напредак није могућ "а да се не узме у обзир реалност" и додао да је та ситуација настала због политике украјинског руководства у посљедњих 15 или 20 година, пренио је "Спутњик".

"Та реалност је да је Русија добила нове субјекте и да су они резултат референдума који је тамо одржан", истакао је Песков.

Песков је нагласио да "не долази у обзир" могућност повлачења руских трупа из Украјине прије краја године.

10:25 ЕУ: Постигнут компромис за европске фондове Мађарској и помоћ Украјини

Амбасадори ЕУ постигли су компромис за ослобађање дИЈела европских фондова намИЈењених Мађарској, што је омогућило да Будимпешта укине блокаду за макрофинансијску помоћ Украјини од 18 милијарди евра у 2023. години.

"Амбасадори ЕУ су синоћ у принципу одобрили помоћ Украјини од 18 милијарди евра, минимални порез од 15 одсто за велике компаније, одобрење плана опоравка Мађарске и споразум о условљавању", навело је чешко предсЈедништво на свом Твитер налогу.

Мађарски премијер Виктор Орбан претио је да ће да блокира финансијску помоћ Украјиним, ако друге земље чланице ЕУ блокирају план опоравка и кохезиона средства планирана за његову земљу.

Будимпешта је одбијала и да пристане на минимални порез од 15 одсто за велике компаније.

Препорука Европске комисије земљама чланицама је била замрзавање 7,5 милијарди европских фондова намењених Мађарској, с обзиром на то да посљедње реформе које је Будимпешта усвојила за борбу против корупције и даље нису биле довољне.

Исплата 5,8 милијарди евра из плана економског опоравка који је представила Будимпешта, такође је обустављена због реализације реформи у области владавине права.

Државе чланице узеле су у обзир најновије мјере које је недавно усвојио мађарски парламент да би ублажиле условљавање наметнуто Мађарској.

Kомпромис постигнут у понедјељак смањује замрзнута европска средства на 6,3 милијарде евра, како би подстакла Будимпешту да испоштује мере које су тражили њени партнери.

Kомпромис треба да буде усвојен званично у четвртак на самиту ЕУ лидера.

09:54 Макрон: У току разговори о спровођењу споразума о уклањању тешког наоружања из Запорожја

Француски предсједник Емануел Макрон изјавио је у уторак да постоји споразум о уклањању тешког наоружања из украјинске нуклеарне електране Запорожје и да су у току разговори о модалитетима.

"Успели смо да заштитимо Чернобиљ и наш циљ је да заштитимо Запорожје. Сњедеће недјеље ће бити кључне", истакао је Макрон.

Француска је домаћин међународне конференције у Паризу како би пружила хитну помоћи Украјини да преброди ниске зимске температуре док руске снаге гађају електроенергетску инфраструктуру широм земље, наводи Ројтерс.

09:49 Минск тестира борбену готовост својих трупа

Бјелорусија је започела ненајављену проверу борбене готовости својих трупа, саопштило је у тамошње Министарство одбране.

08:01 Високи проруски званичник: Контролишемо више од половине Доњецка

Високи проруски званичник Доњецке Народне Републике, која је прогласила независност, Денис Пушилин тврди да је више од 50 одсто територије те области под руском контролом.

Доњецка Народна Република је један од четири региона у Украјини које је Москва прогласила својом територијом у септембру на, како су Украјина и њени савезници назвали, "лажном", "присилном" референдуму.

"Нешто више од половине територије ДНР је ослобођено", рекао је за РИА Новости Денис Пушилин, администратор делова Доњецка под контролом Москве.

Како се посљедњих недјеља у региону воде жестоке борбе, нејасно је који дијелови Доњецка су под руском а који под украјинском контролом, наводи британска агенција.

Москва тврди да руске снаге постепено наредују у Доњецку, а Министарство одбране је у понедјељак саопштило да је у офанзиви дан раније убијено 30 украјинских војника.

Руско непрекидно гранатирање линије фронта у Доњецку потпуно је уништило град Бахмут и тешко оштетило град Авдејевку, који се налази у центру региона, рекао је у петак украјински предсједник Володимир Зеленски.

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је у понедјељак да Русија наставља да концентрише своје напоре да напредује и заузме и Бахмут и Авдејевку.

"У близини Бахмута, окупатори су минобацачком и артиљеријском ватром гађали скоро 20 насеља", саопштила је врховна команда у свом дневном вечерњем ажурирању на бојном пољу.

Британско министарство одбране саопштило је да Русија и даље вероватно планира већи напредак у Доњецку, али према обавјештајним подацима до којих су дошли, доводи у сумњу способност да то учини у неколико наредних месеци.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана