Кремљ одбацио мировни план Зеленског, мора се узети у обзир тренутна реалност

ГС/Агенције
Foto: Спутњик

МОСКВА/КИЈЕВ- У току је 308. дан рата у Украјини. Снаге ЛНР убиле 85 украјинских војника. Предсједник Русије Владимир Путин потписао је декрет којим се забрањује снабдијевање нафтом и нафтним дериватима земаља које су ограничиле цијену руске нафте...

 

Кремљ одбацио мировни план Зеленског, мора се узети у обзир тренутна реалност

Кремљ је данас одбацио мировни план украјинског предсједника Володимира Зеленског од 10 тачака и саопштио да приједлози за окончање сукоба у Украјини морају да узму у обзир, како је наведено, тренутну реалност, укључујући ону везану за придруживање четири украјинска региона Русији.

"Не може бити мировног плана за Украјину који не узима у обзир данашњу реалност у вези са руском територијом, са уласком четири региона у састав Русије. Планови који не узимају у обзир ову реалност не могу бити прихваћени", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, а преноси Интерфакс.

Након референдума који се одржали у септембру у четири украјинске области Доњецк, Луганск, Херсон и Запорожје, Русија их је прогласила дијелом своје територије, а одржавање ових референдума и припајање области осудиле су Украјина и западне земље.



Експлозије одјекују у Славјанску, Краматорску, Константиновки и Дружковки, ДНР.



Више од 300.000 Кијевљана нема струје


Више од 300.000 становника Кијева и даље нема струје, негдје нема ни воде и гријања, пишу украјински медији.


Флипоненко: Снаге ЛНР убиле 85 украјинских војника

Портпарол Народне милиције самопроглашене Лугањске Народне Републике (ЛНР) Иван Флипоненко саопштио је да су украјинске снаге у посљедњих 24 сата претрпјеле 85 жртава у борбама са борцима ЛНР.

"Непријатељ је у протекла 24 сата претрпио велике губитке у виду људства и војне опреме као резултат активних офанзивних дејстава снага народне милиције. Убијено је чак 85 војника", навео је  Флипоненко на Телеграму.

Додаје да су током посљедња 24 сата, снаге народне милиције ЛНР уништиле два украјинска тенка, четири оклопна транспортера, један артиљеријски топ, три беспилотне летјелице и 17 специјалних моторних возила.

 

Захарова о иницијативи Украјине: Пси лају на караване, а каравани пролазе

 Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова коментарисала је позив Кијева да се Русија искључи из Уједињених нација пословицом „пси лају на караване, а каравани пролазе“. 

''Тим поводом не треба ништа предузимати. Украјина је током историје преживјела разне личности, а протеклих година и деценија тамо је било много ниткова који су је у потпуности растурили и гурнули је на ивицу пропасти'', изјавила је Захарова за Спутњик.

Према њеним ријечима, Русија треба у складу с тим да гради државну политику.

''Апсолутно не вриједи слушати те болесне изјаве у којима нема никакве историјске суштине, логике или схватања до чега оне могу довести чак и у сновима“, оцијенила је Захарова.

 


Кијев: Руске снаге испалиле 33 ракете на Херсон

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је да су Руске снаге испалиле 33 ракете на цивилне циљеве у украјинском граду Херсону у последња 24 сата.

У свом јутарњем извјештају наводе да руске снаге нападају из минобацача и артиљерије насељена мјеста на десној обали ријеке Дњепар у близини Херсона.

Русија негира да је у својим нападима гађала цивилне циљеве.

Најтеже борбе и даље се воде око источног града Бахмута у Доњецку, који Русија већ месецима покушава да освоји, као и на северу у градовима Свјатове у Луганску, где Украјина покушава да пробије руске линије одбране.



УН: Од почетка рата погинуло 6.884 цивила, стваран број "знатно већи"

Високи комесар Уједињених нација за људска права (ОХЦХР) објавио је број цивилних жртава у рату у Украјини, рекавши да је утврђена смрт 6.884 особе, укључујући 429 дјеце, између 24. фебруара и 26. децембра.

Истиче да ће стварна цифра вјероватно бити "знатно већа", пошто је пријем информација са неких локација на којима су се одвијала интензивна непријатељства одложен и многи извјештаји још увијек чекају на потврду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана