Кремљ: Нема потребе бојати се Путина

Анадолија
Foto: Делфи.лт

ИСТАНБУЛ - Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је у четвртак да „нема потребе бојати се“ руског предсједника Владимира Путина.

„Путин се мора поштовати и саслушати“, рекао је Песков новинарима у Москви.

Његов коментар је одговор на изјаве литванског предсједника Гитанаса Науседе о нападу на Леонида Волкова, помоћника покојног руског опозиционара Алексеја Наваљног, у литванској пријестолници Вилниусу касно у уторак.

„Могу само једну ствар да кажем Путину - нико вас се овдје не плаши“, рекао је Науседа новинарима у Паризу током радне посјете Француској.

Песков се суздржао од коментарише случај Волков, рекавши да је ријеч о „инциденту који се догодио у Литванији“.

„Не можемо ни на који начин коментарисати шта се дешава људима у Литванији. Морамо контактирати литванско Министарство унутрашњих послова и полицију”, додао је Песков.

Песков се такође дотакао реакције Сједињених Америчких Држава (САД) на Путинов интервју државној телевизији Русј-1, рекавши да постоји „намјерно изобличење контекста“ и „неспремност да се чује“ шта је Путин изјавио.

„Ово је намјерно извртање контекста и невољност да се саслуша предсједник Путин. Опет, нема ништа ново у овоме”, рекао је Песков.

Песков је негирао да је Путинов интервју изазвао хистерију у САД-у, рекавши да се то „намјерно извлачи из контекста“.

„Путин у овом интервјуу није изрекао никакве пријетње о употреби нуклеарног оружја... Предсједник је говорио о разлозима који би употребу нуклеарног оружја могли учинити неизбјежним“, рекао је Песков.

Путин је у сриједу рекао да је његова земља спремна за нуклеарни рат са „војно-техничке“ тачке гледишта и да не искључује тестирање нуклеарног оружја у случају када су САД извршиле такве тестове.

Портпарол Бијеле куће Карин Јан-Пиер рекла је новинарима да је предсједник Џо Бајден свјестан Путинових изјава и да је нуклеарна реторика Москве била „непромишљена и неодговорна“ током руско-украјинског рата.

Песков је такође рекао да је Арктик био и остао територија „прилично интензивне конфронтације“ између различитих сила.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана