Кремљ: Дијалог о нуклеарном оружју неопходан, али не док САД држи лекције Русији

Танјуг
Кремљ: Дијалог о нуклеарном оружју неопходан, али не док САД држи лекције Русији

МОСКВА- Стратешки дијалог са САД о нуклеарном оружју дефинитивно је неопходан, али се такав разговор не може догодити док Вашингтон "држи лекције" Москви, саопштио је данас Кремљ.

 Русија се јуче, наводећи неприхватљиво ширење НАТО војног савеза, и званично повукла из Уговора о конвенционалним оружаним снагама у Европи (ЦФЕ), кључног споразума о безбедности након хладног рата, који је био осмишљен да деескалира потенцијални сукоб између Истока и Запада, навео је Ројтерс.

Из сједишта НАТО у Бриселу су паралелно поручили да намјеравају да суспендују споразум "колико год то буде потребно", у складу са њиховим правима по међународном закону.

На питање о перспективи стратешког дијалога о нуклеарном оружју са САД и Западом, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је дијалог недвосмислено неопходан.

"Он се (међутим) не може одвијати у ситуацији да једна земља држи лекције другој земљи. Ми не прихватамо такву ситуацију", истакао је Песков.

Према његовим ријечима, Русија вјерује да је дијалог од суштинског значаја.

"И свакако смо спремни да га почнемо, али до сада се актуелна ситуација ни на који начин није промијенила", казап је Песков.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана