Кремљ: Афричка мировна делегација долази у Москву

Танјуг
Foto: Илустрација

МОСКВА - Кремљ је данас саопштио да се очекује да ће афричка мировна мисија посјетити Русију прије руско-афричког самита који је заказан за крај јула, али да датуми још нису одређени.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је новинарима да ће Москва бити спремна да саслуша „сваки приједлог" који помажу у рјешавању сукоба и да се датуми посјете ове делагације још разматрају, преноси ТАСС.

Он је потврдио да је јужноафрички предсједник Сирил Рамафоса рекао у свом недавном телефонском разговору са руским лидером Владимиром Путином „да Африка, као велики континент, такође сматра да је неопходно да дода свој глас међународним напорима да се ријеши добро позната ситуација у Украјини".

Песков је рекао и да чињеница да су пријатељске земље Русије позване на самит Г7 у Хирошими не изазива забринутост Кремља и да у међудржавним односима треба поштовати суверене односе било које земље са било којим партнером.

" Али, природно, ти односи ни на који начин не би требало да буду антипод односа са нашом земљом", истакао је Песков.

Он је такође потврдио да је руска страна продужила уговор о житу за два мјесеца.
  „Можемо да потврдимо да је и руска страна одлучила да продужи овај такозвани црноморски споразум за период од два мјесеца", рекао је Песков.

Портпарол Кремља је саопштио и да ће Вашингтон вјероватно појачати притисак на Русију и низ других земаља, али да су се оне већ прилагодиле томе и да ће наставити да јачају сарадњу.

„Увијек смо знали да ће се овај притисак САД наставити, али смо увијек били и увјерени да ће и Русија и читава група земаља, укључујући Иран, које су се већ прилагодиле овом притиску од стране САД, наставити да раде на изграђивању односа заснованих на обостраној користи и поштовању", нагласио је Песков током обраћања новинарима, преноси ТАСС."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана