Кредит Свис омета истрагу о тајним рачунима нациста, тврде амерички сенатори

Танјуг
Кредит Свис омета истрагу о тајним рачунима нациста, тврде амерички сенатори

ВАШИНГТОН - Амерички сенатори оптужили су швајцарску банку Кредит Свис да омета истрагу о тајним рачунима особа које су повезане са нацизмом.

Према саопштењу Одбора за буџет америчког Сената, Кредит Свис је непотребно сузила простор за истрагу и уклонила независног омбудсмана Нила Барофског који је надгледао истражни процес, преноси Блумберг.

Правда захтијева да приликом истраге о случајевима везаним за нацизам "преврнемо сваки камен", а Кредит Свис ни приближно није задовољила овај стандард, изјавио је сенатор Чак Грасли.

Кредит Свис је на свом сајту саопштила да истрага није потврдила кључне тврдње Центра Симон Визентал из 2020. године и да је извјештај Нила Барофског облиловао "фактичким грешкама, обмањујућим и неоснованим изјавама, као и тврдњама без покрића које су засноване на непотпуном разумијевању чињеница".

Швајцарска банка "оштро одбацује неистинито изношење чињеница" у извјештају Барофског и тврди да у потпуности сарађује са Одбором за буџет америчког Сената, као и да је продужила мандат америчкој фирми АликсПартнерс која спроводи истрагу.

Извјештаји које је добио Одбор за буџет америчког Сената сугеришу да Кредит Свис одржавала банкарске рачуне најмање 99 особа који су били високо постављени чиновници у нацистичкој Њемачкој или чланови пронацистичких група у Аргентини.

За већину ових рачуна се није раније знало, а неки од њих су тек недавно затворени. 

Истрага је открила да је 21 злогласних нациста високог ранга са листе Центра Симона Визентала имало банкарске рачуне у Кредит Свис.

Један од ових рачуна је припадао нацистичком команданту који је осуђен у Нирнбершким процесима, а други осуђеном команданту јединица СС, навео је Одбор за буџет америчког Сената.

Банкарски рачун поменутог нацистичког команданта је био отворен до 2002. године, наводи Блумберг.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана