Краљ упутио извињење због трговине робљем

Srna
Foto: www.royal-house.nl

АМСТЕРДАМ- Краљ Холандије Виљем-Александар упутио је данас извињење због улоге своје земље у трговини робљем у 16. и 17. вијеку и затражио опроштај јер краљевска породица није учинила ништа да то спријечи.

Резултати најновијег истраживања објављеног јуну показују да су холандски владари између 1675. и 1770. године добили новац у вриједности данашњих 545 милиона евра од колонија у којима је било робовласништво.

Краљ Виљем-Александар назвао је то пословање "ужасом" и нагласио је да краљевска породица није учинила ништа да то спријечи.

"Данас стојим испред вас као краљ и дио власти. Данас упућујем извињење и тражим опроштај због недостатка реакције", нагласио је холандски краљ, преноси Би-Би-Си.

Он је одржао говор на догађају под називом "Фестивал Кети Корти" којим је обиљежено 160 година од укидања робовласништва у Холандији.

Краљ је уз своју супругу, краљицу Максиму, нагласио да не може да говори у име цијеле државе, али да велика већина Холанђана "подржава борбу за једнакост за све људе, без
обзира на боју коже или културно насљеђе".

Холандија је постала велика колонијална сила након 17. вијека и контролисала је територије широм свијета, а холандски трговци робљем превезли су више од 600.000 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана