"Краљ" криптовалута ипак неће бити изручен Јужној Кореји

СРНА
"Краљ" криптовалута ипак неће бити изручен Јужној Кореји

ПОДГОРИЦА- Врховни суд Црне Горе укинуо је рјешења о изручењу "краља" криптовалута Квон До Квона Јужној Кореји и предмет вратио Вишем суду на поновно одлучивање.

На овај начин уважен је захтјев за заштиту законитости Врховног државног тужилаштва и укинута су рјешења Вишег суда у Подгорици и Апелационог суда Црне Горе, саопштено је из Врховног суда.

"У ситуацији када се ради о конкуренцији захтјева двије државе за изручење истог лица обавеза суда је да у складу са својим овлашћењима утврди да ли су испуњени законски услови за изручење окривљеног у односу на сваку замолницу понаособ, након чега надлежни министар, а не суд, одлучује о дозволи и реду првенства изручења", наводи се у саопштењу.

У конкретном случају првостепени суд није могао донијети рјешење у скраћеном поступку, а посебно није могао донијети рјешење о изручењу којим дозвољава, односно одбија изручење, о чему одлучује министар правде, како се то основано указује захтјевом за заштиту законитости.

Идентичан став је имао и Апелациони суд Црне Горе.

Држављанин Јужне Кореје До Квон налази се у прихватилишту за странце у Црној Гори од 23. марта послије одслужене четворомјесечне казне затвора на коју је осуђен због фалсификовања личних исправа, након што је на аеродрому у Подгорици ухапшен са лажним пасошем у марту прошле године.

До Квона терете за преваре на крипто тржишту "тешке" више од 40 милијарди долара, а траже га и правосудни органи САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана