Краљ Чарлс у првој државној посјети: Шта очекивати од пута у Њемачку

Танјуг
Краљ Чарлс у првој државној посјети: Шта очекивати од пута у Њемачку

ЛОНДОН - Краљ Чарлс и краљица супруга Камила посетиће данас Њемачку, што је прва званична посјета новог британског краља. Он је прије Берлина требало да посјети Париз, међутим то је одложено због протеста који се одржавају у Француској због реформе пензионог система.

јврха тродневне посете Немачкој је да се покаже да је Европа дипломатски приоритет Уједињеног Краљевства, пише ББЦ.

"Постоји очигледан разлог за посету - да се побољшају односи након Брегзита", каже водеćи уставни стручњак и историчар сер Вернон Богданор.

Како се наводи, то је прва државна посета једног британског монарха у последњих осам година и учврстиће оно што је Бакингемска палата назвала "заједничка историја, култура и вриједности". Посета је уследила после састанка краља и председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, када је најављен споразум о Брегзиту Северне Ирске. Након крунисања краљице Елизабете ИИ 1953. године, њено прво путовање било је обилазак земаља Комонвелта.

За краља Чарлса 70 година касније, приоритет је изградња мостова са европским савезницима, посебно у вријеме сукоба у Украјини.

Аутор и историчар Сер Ентони Селдон рекао је да је то порука Немачкој да је "Британија можда напустила Европску унију, али да не напушта најмоćнију земљу у Европи".

Краљевски стручњак професор Полин Мекларан сматра да то што је ово првобитно било планирано као двоструко путовање у Француску и Немачку био је сигнал да се значај иједне земље за Велику Британију не доводи у питање, односно да се овде ради о реалполитици као и о зближавању.

Истовремено краљ Чарлс ће постати први британски монарх који ће се обратити њемачком парламенту, Бундестагу. Планирано је и да краљевски пар положи венце на спомен обиљежје Светог Николаја у Хамбургу, оштеćену ратним савезничким бомбардовањем. Свечани дочек са војним почастима биcће уприличен код Бранденбуршке капије, док ће државни банкет бити одржан у палати Белвју немачког предсједника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана