Краљ Чарлс за свој 75. рођендан покренуо пројекат смањења глади

Танјуг
Foto: Танјуг

ЛОНДОН - Британски краљ Чарлс је данас прославио свој 75. рођендан и искористио прилику да покрене нови пројекат који има за циљ да смањи глад, али и милионе тона хране која се баца.

Краљ, који је провео више од пет деценија као јавни заговорник еколошких питања и присталица одрживог развоја, је званично покренуо „Пројекат хране крунисања“, како би покушао да спријечи људе да гладују, јавља Ројтерс.

- Недостатак хране је стваран и хитан проблем, као и проблем одбачене хране - и ако би постојао начин да се премости јаз између њих, онда бисмо ријешили два проблема једним ударцем - написао је Чарлс у чланку за „Биг Ишју“, часопис који често продају бескућници.

Према подацима пројекта, четрнаест милиона људи у Великој Британији се суочава са недостатком хране.

- Превише породица и појединаца нема довољно здравих оброка због трошкова живота који су изазвали тешкоће за многе. Да бих обиљежио свој 75. рођендан у овој години крунисања, не могу да тражим већи поклон од тога да Пројекат хране крунисања створи трајно наслијеђе да помогне другима - и да помогне планети - написао је он.

Са својом супругом, Краљицом Камилом, Чарлс је посјетио центар за дистрибуцију вишка хране у централној Енглеској гдје су му особље и волонтери отпјевали рођенданску пјесму.

Одржани су и традиционални поздрави пушком у Лондону и широм земље, док су британски премијер Риши Сунак и Чарлсов најстарији син и насљедник принц Вилијам рођендан краљу честитали путем друштвених мрежа.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана