Краљ Чарлс III од мајке Елизабете II наследио драгуље вриједне 600 милиона евра

Танјуг
Краљ Чарлс III од мајке Елизабете II наследио драгуље вриједне 600 милиона евра

ЛОНДОН - Британски краљ Чарлс III је наследио драгуље вредне 533 милиона фунти (око 600 милиона евра) од његове мајке, покојне краљице Елизабете II, процијенио је "Гардијан" на основу сопствених истраживања.

Дијамант у облике крушке од 94,4 карата имац́е главну улогу у крунисању краља Чарлса ИИИ, 6. маја ове године.

Камен ће се налазити у средишњем делу круне коју је носила Камила, његова супруга, замењујуц́и Кох-и-ноор, познатији, али контроверзни драгуљ који је опљачкан из Индије

За разлику од Кох-и-ноор, заменски дијамант није дио крунских драгуља у власништву државе. 

Заправо, Кулинан ИИИ је један од два велика дијаманта позната као Мале звезде Африке – други је Кулинан ИВ – који су били у приватном власништву покојне краљице

 Обично се налазе у вјероватно највриједнијем брошу на свијету; онај који би, са својим краљевским пореклом, могао да вриједи преко 180 милиона фунти.

Краљичина колекција укључивала је неколико других вредних накита, који су постали скоро легендарни и тако скоро непроцењиви, због своје историје и краљевских веза.
    Наводно омиљена тијара покојне краљице, коју је носила у неколико наврата, позната као Владимирова тијара вриједи и до 30 милиона фунти.

 Један од највреднијих комада колекције је још један дијамантски брош.

У облику цвета, брош Вилијамсон садржи оно што се сматра за најфинији ружичасти дијамант икада откривен, ископан у британској колонији Тангањика, сада Танзанији, 1947. године.

Власник рудника, ексцентрични и повучени Џон Вилијамсон, дао је небрушени камен Елизабети као свадбени поклон.

Наручила је Картијеу да га постави у платинасти брош поред више од 200 малих дијаманата, које јој је такође поклонио Вилијамсон.

Његова вриједност би данас могла бити око 50 милиона фунти.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана