"Кракен" куца на врата Европе

ГС
"Кракен" куца на врата Европе

Варијанта новог коронавируса XББ.1.5 могла би се у наредним седмицама проширити у Њемачкој и остатку Европе и постати доминантна варијанта.

Та варијанта присутна је у готово половици броја новозаражених у САД-у. 

"Можемо с одређеном сигурношћу прогнозирати да ће та варијанта превладати и у нашој земљи", рекао је Хајо Зеб с Института “Леибнитз” за превенцију, истраживање и епидемиологију у Бремену.

По његовим ријечима, XББ.1.5 се сусреће с губитком имунитета код људи који су се вакцинисали или пребољели болест прије доста времена. Додаје, међутим, да је тренутно број познатих случајева варијанте XББ.1.5 у Њемачкој врло низак те да нема потребе разматрати нове мјере.

Сматра се да је подваријанта XББ 1.5, преименована у "Кракен" по легендарном морском чудовишту откривена у октобру врло брзо се проширила на сјевероистоку САД-а и од средине децембра је постала доминанта у том дијелу земље, док је у осталим дијеловима мање присутна.

“Врло је мало информација о тежини болести коју та варијанта узрокује”, рекао је Ричард Нехер, водитељ истраживачке групе за еволуцију вируса и бактерија на Универзитету у Базелу, но процјењује да није значајније различита од других варијанти по том питању.

Њемачки министар здравства Карл Лаутербах изразио је забринутост због нове варијанте, али и наду да ће Нијемци пребродити зиму прије него се варијанта прошири, преноси net.hr.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана