Коваленко: Украјинска војска потпуно зависна од Америке

ГС/Агенције
Коваленко: Украјинска војска потпуно зависна од Америке

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини ушао је у 589. дан. Руске снаге напале су јутрос град Харков, а према првим информацијама има повријеђених, саопштиле су украјинске власти.Руски предсједник Владимир Путин изјавио је да Русија није започела рат у Украјини, већ, напротив, покушава да га оконча.

Коваленко: Украјинска војска потпуно зависна од Америке

Украјинска војска је у потпуности зависна од САД и даља испорука оружја је екстремно неопходна, изјавио је пуковник Генералштаба Оружаних снага Украјине пуковник Генадиј Коваленко.

"Ми смо 100 одсто зависни од САД", рекао је Коваленко за лист "Вашингтон пост".

Коваленко је навео да су украјинској војсци потребне сталне, вјероватно и проширене испоруке оружја из САД, јер сматра да се сукоб са Русијом неће скоро завршити, пренио је ТАСС.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски повезао је јуче смањење подршке Вашингтона Кијеву са "политичком олујом у САД" и позвао чланице ЕУ да дјелују независно у тренутним околностима.

Међутим, високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ рекао је да ЕУ неће моћи да надокнади суспендовану помоћ из САД.

Бивши украјински министар спољних послова Павел Климкин изјавио је за "Вашингтон пост" да су "обични Украјинци" уморни од рата. Он је навео да је украјински народ прошле године био "полетан" када се ради о одласку у рат, али да сада сви схватају да се сукоби воде до исцрпљивања.

OHCHR шаље тим да испита руски напад на украјинско село Хроза

Високи комесар Уједињених нација за људска права (OHCHR) данас је одредио теренски тим да испита руски напад на украјинско село Хроза у којем су погинуле најмање 52 особе, преноси Ројтерс.

-Високи комесар УН за људска права Фолкер Тирк, који се лично увјерио у ужасне посљедице оваквих удара, дубоко је потресен и осуђује ова убиства - рекла је портпарол OHCHR-a Елизабет Тросел новинарима у Женеви.

Она је додала да је Тирк распоредио теренски тим на локацију да разговара са преживjелима и прикупи више информација.

Број погинулих у руском ракетном удару на село Хроза на сјевероистоку Украјине повећао се данас на 52, након што је током ноћи још једна особа умрла у болници, саопштиле су украјинске власти.

Украјина: У руском нападу погинуло дијете, најмање 16 особа повријеђено

Једно дијете је погинуло, а најмање 16 особа је повријеђено јутрос у руским нападима на Харков, саопштиле су украјинске власти.

Градоначелник Харкова Ихор Терехов написао је на Телеграму да је дијете пронађено испод рушевина стамбене зграде и изразио саучешће родитељима и рођацима, преноси Интерфакс Украјина.

Начелник Харковске области Олех Синехубов навео је да је преминуо 10-годишњи дјечак, преноси Униан.

-Под рушевинама је пронађено је 10-годишње дијете. Дјечак је, нажалост, погинуо. Према првим информацијама, повријеђено је 16 особа, међу којима и дијете од 11 мјесеци. Спасиоци раде на мјесту удара, рашчишћавају рушевине - навео је Синехубов.

Полиција Харковске области саопштила је да су у Харкову јутрос забиљежена два поготка и да је, према прелиминарним подацима, ријеч о руским пројектилима типа Искандер.

Украјински медији извијестили су да се у Харкову јутрос чују експлозије, а у тренутку првих извјештаја о нападима на том подручју није било упозорења о ваздушном нападу.

У јучерашњем руском нападу на цивилне објекте на истоку Украјине погинула је најмање 51 особа, укључујући шестогодишњег дечака, изјавио је украјински министар унутрашњих послова Игор Клименко.

У раним поподневним сатима у четвртак погођени су кафе и продавница у селу Хроза, у области Харков, у тренутку када је тамо било много цивила.

У болницу је после напада смјештено седам особа.

Москва за сада није коментарисала догађаје у Хорзи.

Русија негира да напада цивилне циљеве у Украјини.

Украјина: Напад на Одеску област, оштећен силос за жито у округу Измаил

Руске беспилотне летјелице напале су јутрос лучку инфраструктуру у украјинској области Одеса, оштетивши силос за жито у округу Измаил, саопштио је регионални гувернер Олех Кипер.

Девет камиона се запалило на тој локацији, написао је он на Телеграму, преноси Ројтерс.

Кипер је додао да је пожар угашен и да у нападу није било жртава.

Путин: Рат у Украјини није питање територија, већ гаранција безбједности

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је да Русија није започела рат у Украјини, већ, напротив, покушава да га оконча. Он је додао да није ријеч о територијалном сукобу, јер Русији није циљ освајање територија, већ гаранције безбједности људи.

-Сада, о томе гдје треба да се зауставимо: Знате, то није питање територија, већ је питање гарантовања безбједности народа Русије и руске државе. А ово је сложеније питање од неке територије. Безбједност људи који Русију сматрају својом домовином, а ми их сматрамо својим народом. Ово је тако сложено питање које захтијева озбиљан разговор - рекао је Путин одговарајући на питања током састанка Међународног дискусионог клуба “Валдај”.

Он је поручио да Русија мирно иде ка остварењу својих циљева у “специјалној војној операцији”, изразивши увјерење да ће ти циљеви бити остварени.

Према његовим ријечима, 335.000 људи је већ потписало уговоре са Министарством одбране за учешће у “специјалној војној операцији”, а још 5.000 је потписало краткорочне уговоре.

-То показује повјерење људи у политику коју води Русија - поручио је руски лидер током говора који је трајао три сата и 40 минута.

Украјина: Руске снаге јутрос поново напале Харков

Руске снаге напале су јутрос град Харков, а према првим информацијама има повријеђених, саопштиле су украјинске власти.

-Град Харков је под ватром. Има информација о нападу на центар града -саопштио је градоначелник Игор Терехов на Телеграму, преноси Униан.

Украјински медији јављају да се у Харкову чују експлозије.

У вриєеме првих извештај о нападима на том подручју није било упозорења на ваздушни напад.

Начелник Харковске области Олег Синегубов саопштио је да, према  прелиминарним информацијама, има повриєеђених у Кијевском и Основјанском округу Харкова.

-Три особе су лакше поврijеђене - навео је Синегубов.

Кијев: У руском нападу на цивилне објекте погинула 51 особа,коришћен Искандер

Број погинулих у руском нападу на цивилне објекте на истоку Украјине у четвртак повећао се на 51, укључујући шестогодишњег дјечака, изјавио је украјински министар унутрашњих послова Игор Клименко.

-Намјерни ракетни напад на село у Харковској области, на обичну продавницу и кафе. Руске трупе сигурно су знале шта гађају. Није ово био случајан напад - навео је предсједник Украјине Володимир Зеленски у ноћном видео-обраћању из Гранаде, гдје присуствује самиту Европске политичке заједнице, преноси BCC.

Клименко је раније изјавио да су се мјештани села Хорза, у области Харков у региону Купјанск, окупили у кафеу како би присуствовали комеморацији, пренио је Ројтерс.

Клименко је рекао да су мјештани малог села у којем живи око 330 људи одржавали комеморацију у кафеу који је погођен.

-Из сваке породице, из сваког домаћинства, било је људи присутних на комеморацији. Ово је страшна трагедија - рекао је Клименко за украјинску телевизију.

Додао је да је Русија за напад употријебила ракету Искандер.

У болницу је после напада смјештено седам особа.

Начелник Харковске области Олег Синегубов оцијенио је да је ово један од "најкрвавијих злочина" у том региону, додајући да је погинула трећина мјештана села.

-У раним поподневним сатима у четвртак погођени су кафе и продавница у селу Хроза, у области Харков - рекао је Синегубов и истакао да је у том тренутку тамо било много цивила.

Званичници су објавили снимак на којем се види како се спасиоци крећу кроз рушевине.

Предсједник Украјине Володимир Зеленски, који присуствује самиту у Шпанији, рекао да "руски терор треба зауставити".

-Сада разговарамо са европским лидерима, посебно о јачању наше ПВО, о јачању наших војника, о заштити наше земље од терора -навео је он у објави на Телеграму.

Москва за сада није коментарисала догађаје у Хорзи.

Русија негира да напада цивилне циљеве у Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана