Корвез: Париз изгубио сувереност, спроводи политику Израела и Вашингтона

Срна
Foto: Скриншот

ПАРИЗ - Француска је изгубила сувереност и ситуација је ужасна, пошто не постоји нормална дипломатија у земљи, изјавио је “Спутњику” Алан Корвез, консултант у француским министарствима одбране и унутрашњих послова за међународну стратегију и односе.

Он је коментарисао ситуацију у којој Париз помаже Израелу у борби против Ирана, али у исто вријеме подржава и Либан.

“Ми смо изгубили нашу сувереност. Ми не одлучујемо. Одлуке се не доносе у Паризу, већ су елабориране у Бриселу, који је мост ка Вашингтону. Усвојили смо у потпуности стратешко размишљање САД”, рекао је Корвез, који је пензионисани пуковник француске војске.

Према његовим ријечима, Француска не спроводи суверену политику, већ се усредсређује на подржавање политике САД и Израела.

Корвез је оцијенио да је политика Француске у потпуности усклађена са политиком САД.

“Морамо да вратимо наш суверенитет одлучивања. То је срамота. Сваки пут када /предсједник Француске Емануел/ Макрон иде у Бејрут, у Либан, он је изасланик Вашингтона. Он није званично изасланик, али либанске политичке странке знају да долази да подржи политику Израела и Вашингтона”, додао је Корвез.

Из Француског Министарства спољних послова саопштено је раније да Париз осуђује ракетни напад Ирана на Израел и да Француска користи своја војна средства на Блиском истоку како би се супротставила “иранској пријетњи”. У исто вријеме, Макрон је изразио жељу да се обнове сувереност и територијални интегритет Либана, у строгом поштовању Резолуције 1701 Савјета безбједности УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана