Корисници ТикТока поднијели тужбу да би блокирали забрану ове платформе у Монтани

Танјуг
Корисници ТикТока поднијели тужбу да би блокирали забрану ове платформе у Монтани

ХЕЛЕНА- Пет корисника ТикТока у Монтани, који креирају и објављују садржај на тој апликацији, поднијели су тужбу савезном суду тражећи да блокирају нову државну забрану ове кинеске платформе.

Гувернер Монтане Грег Ђанфорте је у среду потписао закон о забрани ТикТока у држави, који ступа на снагу 1. јануара, преноси Ројтерс.

Корисници ТикТока тврде да ова америчка држава настоји да спроведе овлашћења везана за националну безбједност коју Монтана као држава нема.

У тужби се наводи да корисници вјерују да закон крши њихова права загарантована Првим амандманом.

Монтана не може да забрани својим становницима да гледају или објављују садржаје на ТикТоку као што не може да забрани "Волстрит џурнал" због тога ко га посједује или идеја које објављује, наводи се у тужби.

Емили Флауер, портпаролка државног тужиоца Остина Кнудсена, рекла је да је држава спремна за тужбе.

"Очекивали смо правни изазов и у потпуности смо спремни да бранимо закон", казала је она.

ТикТок, који је у власништву кинеске компаније БајтДенс, се суочава са све више позива америчких посланика и државних званичника да се ова апликација забрани широм САД  због забринутости око потенцијалног утицаја кинеске владе на ову платформу.

У сриједу, након што је гувернер потписао закон, Кнудсен, који је, као и Ђанфорте, републиканац, назвао је ТикТок "шпијунским алатом Комунистичке партије Кине који представља пријетњу сваком становнику Монтане".

ТикТок је у сриједу, убрзо након што је гувернер потписао закон, истакао да се тиме "крше права грађана Монтане осигурана Првим амандманом" и додао да ће наставити да ради на одбрани права својих корисника унутар и изван Монтане.

ТикТок је више пута демантовао да је икада дијелио податке са кинеском владом и истакао да та компанија тако нешто не би урадила и ако би то било затражено од ње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана