Кореја и САД почеле вјежбе након што је Сјеверна Кореја тестирала двије ракете

Танјуг
Кореја и САД почеле вјежбе након што је Сјеверна Кореја тестирала двије ракете

СЕУЛ- Сјеверна Кореја и Сједињене Америчке Државе отпочеле су данас редовну војну вјежбу, усљед повећаних тензија због сјевернокорејских ракетних тестова и "пооштрене реторике против савезника", објавила је јужнокорејска агенција Јонхап.

Вјежба "Фридом шилдс" базирана је на компјутерској симулацији. Трајаће 11 дана, а креираће "реалне" сценарије услед, како наводе званичници из Сеула, све већих пријетњи Пјонгјанга због тестирања ракета.

Прољећна вјежба почела је у поноћ по јужнокорејском времену, након што је Сјеверна Кореја у недјељу тестирала двије стратешке крстареће ракете са подморнице и извела "ватрену јуришну вјежбу" у четвртак.

"Фридом шилдс" неће бити паузирана за викенд, па ће то бити досад највећа савезничка командна вјежба икада.

-Наша комбинована вежба је дефанзивног типа и има за план да одбрани Јужну Кореју од потенцијалне сјевернокорејске агресије - саопштио је генералштаб Јужне Кореје.

Очекује се да ће америчка војска послати и носач авиона на нуклеарни погон " USS Nimic ", за накнадне комбиноване поморске вјежбе са јужнокорејским партнерима, а све у вези са "Фридом шилдсом", додали су званичници из Сеула.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана