Консултације Русије и УН о договору о житу 13. марта у Женеви

ГС/Агенције
Консултације Русије и УН о договору о житу 13. марта у Женеви

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини ушао је у 379. дан. Русија је у четвртак извела масовне нападе на украјинску инфраструктуру као одмазду за прошлонедељни напад на руску Брјанску област која се граничи са Украјином. Најновија рунда консултација о споразуму о слободном транспорту житарица кроз Црно море биће одржана између представника Русије и УН 13. марта у Женеви.

Лавров: Одговор Москве у случају блокирања истраге о експлозијама

Русија ће размислити о одговору Западу на директно задирање у њену територију уколико се блокира истрага о експлозијама на гасоводима "Сјеверног тока", изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Он је за руски "Први канал" рекао да овај "ужасан терористички напад" неће остати неистражен.

"Уколико се блокира објективна, непристрасна и транспарентна истрага, размислићемо о томе како да одговоримо Западу на овај директан напад на наше власништво", упозорио је Лавров.

Песков: Примјери трезвеног приступа присутни у Украјини

У Украјини и даље постоје примјери трезвеног приступа односима са Русијом у будућности, упркос токовима мржње, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Упркос свим пропагандним токовима испуњених мржњом према Русији, у Украјини још постоје и неизбјежне су назнаке трезвеног размишљања и приступа будућности наших билатералних односа", рекао је Песков новинарима.

Секретар украјинског Савјета за државну безбједност и одбрану Олексиј Данилов изјавио је јуче да постоји све већи број Украјинаца који заговарају мировне преговоре са Русијом. Он је, међутим, то назвао "опасним трендом".

Консултације Русије и УН о договору о житу 13. марта у Женеви

Најновија рунда консултација о споразуму о слободном транспорту житарица кроз Црно море биће одржана између представника Русије и УН 13. марта у Женеви, рекла је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

У наредној рунди консултација учествоваће руска међуагенцијска делегација, заједно са високим представницима УН, укључујући генералног секретара Антонија Гутереша и подсекретара за хуманитарна питања Мартина Грифитса, пренио је ТАСС.

У Истанбулу је 22. јула 2022. године потписан сет докумената о испоруци хране и ђубрива на међународно тржиште, а један од њих подразумијевао је механизам за извоз житарица из црноморских лука под контролом Украјине. Други дио ових споразума односи се на приступ свјетским тржиштима за руске прехрамбене производе. Руске власти су више пута указивале на чињеницу да се други дио заправо не спроводи. Уговор о житу је у новембру продужен за још 120 дана и истиче 18. марта.

Папа спреман да разговара са Путином

Папа Фрањо је у данас објављеним дијеловима интервјуа за швајцарску телевизију РСИ, која емитује програм на италијанском језику рекао да рат у Украјини “подстичу империјални интереси, не само интереси руске империје, већ и других империја.” Папа је изразио спремност да разговара са предсједником Русије Владимиром Путином да би позвао на мир, преноси Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана