Конгрес усвојио законски приједлог да спријечи затварање владе САД

Танјуг
Конгрес усвојио законски приједлог да спријечи затварање владе САД

ВАШИНГТОН- Представнички дом америчког Конгреса усвојио је законски приједлог за привремено финансирање владе да би се спријечило њено делимично затварање у петак у поноћ, јавља "Глас Америке".

Приједлог је имао широку двостраначку подршку - 336 је гласало за (209 демократа и 127 републиканаца), а 95 против (93 републиканца и двоје демократа).

Слиједи расправа у Сенату, гдје су мјеру подржали и демократски и републикански лидери, а закон мора да буде усвојен у оба дома Конгреса пре него што га предсједник Џозеф Бајден потпише.

Лидер демократске већине у Сенату Чак Шумер поручио је у саопштењу да је задовољан што је законски приједлог усвојен "уз снажну двостраначку подршку" и додао да ће са својим републиканским колегом Мичом Меконелом радити на томе да се мјера одобри у горњем дому Конгреса "што је пре могуће".

Посљедњи пут када је Конгрес покушао да изгласа финансирање владе и спријечи њено затварање, то је коштало председника Представничког дома Кевина Мекартија посла.

Нови републикански предсједник Представничког дома, Мајк Џонсон, се суочавао са истим политичким проблемом који је довео до свргавања Мекартија, па је законски приједлог за даље финансирање владе усвојио уз помоћ демократа.

Џонсон је то назвао "неопходним приједлогом закона" за који се нада да ће републиканце у Представничком дому ставити "у најбољу позицију да се боре" за своје конзервативне приоритете у новој години.

Џонсон је предложио јединствени - критичари кажу бизаран - процес из два дела који привремено финансира неке владине службе до 19. јануара, а друге до 2. фебруара.

Како наводи "Глас Америке", то је континуирана резолуција, која долази без икаквих дубоких резова.

Такође, не обухвата захтјев предсједника Џозефа Бајдена за скоро 106 милијарди долара за Украјину, Израел, безбједност граница и друге додатне фондове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана