Конгрес САД усвојио закон којим би могло да дође до забране ТикТока

Tанјуг
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН - Представнички дом САД усвојио је данас закон на основу којег би могло да дође до потпуне забране у ТикТока у Сједињеним Америчким Државама, иако је власнику те платформе друштвених медија, компанији Бајт Денс, дата могућност да је прода.

За тај закон гласало је 352 члана Конгреса, а 65 било је против, преноси Гардијан.

Медиј напомиње да нацрт закона даје кинеском Бајт Денсу рок од 165 дана да изађе из власништва над том платформом.

У супротном би продавницама апликација, укључујуćи Еплов Еп Стор и Гугл Плеј, законски би било забрањено да хостују ТикТок или пружају услуге веб хостинга апликацијама које контролише Бајт Денс.

Гласање у Представничком дому представља најконкретнију претњу ТикТоку у вези с наводима да кинеска компанија може да прикупља осетљиве корисничке податке и да политички цензурише разне садржаје, али је потребно да Сенат потврди закон да би ступио на снагу.

ТикТок је закон усвојен у Представничком дому назвао забраном и позвао сенаторе да “саслушају своје бираче пре него предузму било какву акцију”, преноси Ројтерс.

“Овај процес био је тајан и надамо се да ће Сенат размотрити чињенице, саслушати своје бираче и схватити утицај на привреду, седам милиона малих предузеćа и 170 милиона Американаца који користе нашу услугу”, рекао је портпарол ТикТока.

Лидери Обавјештајног комитета Сената САД-а, Марк Ворнер и Марко Рубио, демократски предсједник комитета и републикански потпредсједник, рекли су данас да су охрабрени усвајањем закона у Представничком дому.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана