Конгрес САД и даље без одлуке о хитној помоћи за Израел и Украјину

Tanjug
Foto: Arhiva

ВАШИНГТОН – Конгрес САД завршио је данас рад без доношења одлуке о хитној помоћи за Израел и Украјину, пошто су се посланици расправљали о имиграционој политици и суочили се са отпором републиканаца у наставку помоћи Кијеву у рату против Русије.

Сенат је прекинуо засједање након што је усвојио закон о обустави потрошње без укључивања одредбе о помоћи Украјини и Израелу, што су поједини чланови очекивали,  преноси Ројтерс.
    
Председник Џо Бајден затражио је од Конгреса да одобри новац прошлог мјесеца. Његово изостављање у закону о потрошњи изазвало је забринутост да средства за Кијев можда никада неће бити додељена, посебно након што је Представнички дом предвођен републиканцима усвојио закон овог мјесеца који укључује помоћ Израелу, али не и Украјини. 
    
Лидери демократа у Сенату одбили су тај приједлог закона.
    
Један дио републиканаца противи се слању додатне помоћи Кијеву у борби против руске инвазије која траје скоро 21 мјесец, сматрајући да би новац америчких пореских обвезника требало да се троши код куће. 
    
Међутим, већина републиканаца и демократа у Конгресу и даље подржава испоруку помоћи влади предсједника Володимира Зеленског.
    
Анкета Ројтерса ове недеље показала је да 41 одсто Американаца подржава слање оружја у Украјину, у поређењу са 32 одсто који су били против, а остали су неопредељени. Иста анкета је показала да је опала подршка америчке јавности Израелу у рату против милитаната Хамаса.
    
Помоћ Израелу, у износу од 3,8 милијарди долара годишње у оквиру америчке безбједносне помоћи, обично пролази Конгрес уз снажну двостраначку подршку.
    
Бајденов захтев Конгресу за безбедносну помоћ укључивао је 60 милијарди долара за Украјину и око 14 милијарди долара за Израел и безбедност на граници са Мексиком.

Лидер демократа у Сенату Чак Шумер рекао је да ће Сенат радити на Бајденовом захтјеву чим се врати са паузе због празника Дана захвалности сљедеће недјеље.
    
„Знам да је обема странама искрено стало до одобравања помоћи Израелу и Украјини и помоћи недужним цивилима у Гази. Зато се надам да ћемо моћи да постигнемо договор чак и ако ниједна страна не добије све на чему инсистира“, рекао је он на конференцији за новинаре.
    
Иако демократе контролишу незнатну већину у Сенату, не могу да усвоје већину закона без гласова републиканаца.
    
Републикански сенатор Линдзи Грејем рекао је да је јачање америчке границе важније од слања помоћи у иностранство. 
    
"Велики сам присталица помоћи Украјини. Али граница је једноставно опасно пробијена", рекао је он новинарима у сриједу.

Драматично повећање броја миграната без докумената који прелазе на југозапад Сједињених Америчких Држава довео је у питање капацитет земље да приводи и процесуира придошлице, што представља политички изазов за Бајдена док тражи реизбор сљедеће године.
    
Конгрес је одобрио 113 милијарди долара за Украјину од почетка инвазије у фебруару 2022. То финансирање би могло бити исцрпљено у року од неколико мјесеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана