Компаније пријете одустајањем од ЕУ и пресељењем у Америку

Срна
Компаније пријете одустајањем од ЕУ и пресељењем у Америку

БРИСЕЛ - Званичници у Бриселу постају све огорченији због тога што компаније траже све више државног новца и пријете да ће, уколико не добију средства, одустати од Европе и пребацити пословање у САД, пише портал “Политико”.

”Захтјеви само долазе. Понекад се питамо да ли је то легитимна забринутост или компаније само искориштавају тренутак и провјеравају колико далеко могу да иду”, изјавио је неименовани дипломата из ЕУ.

Први проблем је то што је предсједник САД ДЖозеф Бајден искористио велики пакет владиних подстицаја у склопу Закона о смањењу инфлације како би привукао бројне европске индустријске актере, као што су “Фолксваген” и “Нортволт”, да размисле о пресељењу у САД.

“Политико” наглашава да је други проблем, заправо, начин на који је ЕУ реаговала на први.

Усљед страха да европска индустрија доживљава егзистенцијални пад, одговор Брисела на Бајденове реформе укључује више простора за земље ЕУ да улију више државне помоћи у своје економије, као и циљеве за већу самосталност.

“Уз Кину која већ доминира ланцима снабдијевања у пољу еколошке технологије, то постаје глобална трка у наоружавању за субвенције и то је сан сваког лобисте”, наводи “Политико”.

Портал истиче да ту није у питању само будућа одрживост европске производње ако бриселски план пропадне, већ и сами темељни принципи економије слободног тржишта на којима је изграђена ЕУ. Ризик за владе ЕУ је да њихови напори пропадну, јер се предузећа ионако крећу или губе замах, а колосалне количине новца пореских обвезника се успут протраће.

У тексту је наглашено да Брисел “не може да не уради ништа”.

Лидери ЕУ састаће се сљедеће седмице на самиту у Бриселу, гдје ће разговарати о томе како да европску економију учине конкурентнијом. Велики дио тога биће изградња капацитета за “индустрије будућности”, као што су електрични аутомобили, батерије и генератори обновљиве енергије као што су соларни панели и вјетрогенератори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана