Kомпaнијa „SpaceX” Илона Маска сада вриједи више од Боинга

ГС
Foto: Анадолија

Kомпaнијa „SpaceX” Илона Маска досегла је вриједност од 180 милијарди долара на темељу текуће секундарне продаје дионица.

Фирма расправља о споразуму с инвеститорима о продаји дионица од инсајдера у понуди за куповину по 97 долара по дионици, према особи упознатој с расправама.

Понуда не укључује прикупљање новог капитала јер понуда за куповину представља секундарну продају постојећих дионица и очекује се да ће бити затворена у јануару.

SpaceX обично изводи те секундарне кругове отприлике два пута годишње како би запосленицима и другим дионичарима фирме пружио прилику за продају дионица.

Најновија процјена представља пораст од 20 одсто у односу на претходни рекорд SpaceX-а од 150 милијарди долара, који је компанија досегла секундарном продајом у јулу по цијени од 81 долар по дионици.

SpaceX има готово монопол на тржишту лансирања сателита у САД-у, захваљујући својим моторним ракетама Фалкон и неуспјеху конкурената да испоруче оперативне ракете за натјецање.

SpaceX-ов Старлинк сателитски интернетски бизнис сматра се кључним економским покретачем фирме, с више од 5.000 лансираних сателита до данас и услугом која се може похвалити с више од два милиона претплатника.

Осим тога, ново „монструозно“ возило ове компаније, Старшип, наставља напредовати у тестовима летења, представљајући покушај стварања вишекратне ракете нове генерације невиђених размјера и снаге.

Ово је сада једна од највреднијих приватних компанија на свијету.

Најновија процјена SpaceX-а сврстава компанију изнад тржишне вриједности било којег од водећих америчких одбрамбених произвођача – укључујући Боеинг (око 150 милијарди долара), Лоцкхеед Мартин (око 112 милијарди долара) и Нортроп Груман (око 73 милијарде долара).

Такође вриједи више од највреднијих америчких телекомуникационих фирми – попут Веризона (око 154 милијарде долара) или АТТ (око 115,9 милијарди долара), према подацима ФактСета објављеним у сриједу, које преноси Бизнисинфо.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана