Компанија Монсанто да плати 165 милиона долара школи у Сијетлу

Танјуг
Foto: Seattletimes.com

СИЈЕТЛ - Амерички суд је наредио Бајеровој компанији Монсанто да плати 165 милиона долара радницима у школи сјевероисточно од Сијетла који су тврдили да су хемикалије које та компанија производи под именом полихлоровани бифенили (ПЦБ), исцурјеле из расвјетних тијела и наштетиле њиховом здрављу.

Жири државног суда у Вашингтону прогласио је компанију одговорном за продају производа који садрже ПЦБ који се користе у образовном центру Скај Вели у Монроу у Вашингтону, а који нису сигурни и нису имали адекватна упозорења.  

Одштета укључује скоро 50 милиона долара накнаде штете и 115 милиона долара казнене одштете, преноси Ројтерс. 

Пресуда у корист шест наставника који су навели да им је изложеност ПЦБ-у изазвала рак, оштећење мозга и друге здравствене проблеме, је најновији губитак за компанију, која је сада дужна да плати 870 милиона долара на основу изгубљених тужби због ПЦБ-а.  

Монсанто је у саопштењу навео да ће се жалити на пресуду и да тестови крви, ваздуха и други тестови показују да радници у школи нису били изложени ризичним нивоима ПЦБ-а. 

У саопштењу се додаје да је компанија престала са производњом ПЦБ-а 1977. године.  

Такође је речено да је школа више пута упозорена од 1990-их да расвјетна тијела треба да буду накнадно опремљена, али су та упозорења игнорисана. 

У тужби се наводи „Monsanto Spinoff Pharmacia“ као тужени у случају, иако се очекује да ће Монсанто бити у обавези да покрије штету због правних споразума између компанија које регулишу обавезе из историјске производње хемикалија, према адвокатима тужилаца и финансијским извјештајима. 

ПЦБ су хемикалије које су се некад широко користиле за изолацију електричне опреме и у другим уобичајеним производима као што су карбонски папир, заптивање, завршна обрада пода и боја.  

Америчка влада је забранила хемикалије 1979. након што је утврђено да су канцерогене. 

Запослени, студенти и други су у бројним тужбама против компаније тврдили да им је изложеност ПЦБ-у у центру Скај Вели изазвала рак, обољење штитне жљезде и друге здравствене проблеме. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана