Комисија за истрагу напада на Капитол у извjештају оптужила Трампа за завjеру

Танјуг
Комисија за истрагу напада на Капитол у извjештају оптужила Трампа за завjеру

ВАШИНГТОН - Комисија Представничког дома америчког Конгреса, која истражује напад на амерички Капитол 6. јануара 2021. године, објавила је свој коначни извjештај, оптуживши бившег предсjедника САД Доналда Трампа за „завjеру”.

Комисија у извjештају наводи да је то учињено како би се осујетила воља народа и подрио демократски поредак и препоручује да се бившем предсjеднику забрани поновно обављање предсjедничке функције.

Међу 11 препорука које је комисија предложила, као резултат истраге, налази се и прijедлог забране обављања јавне функције, што би Трампа удаљило од потенцијалне предсjедничке кадидатуре на наредним изборима, преноси CNN.

Комисија је у извјештају цитирала дио Устава САД у коме пише да појединац који је положио заклетву да ће поштовати Устав, али је „учествовао у побуни” или пружио „помоћ непријатељима устава” може бити дисквалификован за обављање јавне функције.

Подијељен на осам поглавља, извјештај од 845 страница укључује налазе, транскрипте интервјуа и законодавне препоруке, а његово објављивање долази само три дана након што је комисија препоручила кривичне пријаве против Трампа, преноси Гардијан.

Комисија, која ће бити распуштена 3. јануара, када републиканци преузму контролу над Представничким домом конгреса, обавила је више од 1.000 интервјуа, одржала 10 јавних расправа и прикупила више од милион докумената од формирања у јулу прошле године.

У извјештају се оцјењује да је Трамп желео да поништи изборне резутате и побједу Џоа Бајдена на предсједничким изборима 2020. године, а комисија закључује да ја Трамп крив за насилну побуну његових присталица.

Како се наводи у извјештају, Трамп је знао да је изгубио, али је и даље вршио притисак на државне званичнике и потпредсједника САД Мајка Пенса да пониште изборе.

Како се истиче био је директно одговоран за сазивање протеста који је касније постао насилан, а напомиње се и да је одбио да осуди протесте или да замоли демостранте да напусте Капитол.

-Један човјек је главни узрок за немире који су избили 6. јануара. Бивши предсједник Доналд Трамп, кога су многи слиједили - наводи се у сажетку извештаја и додаје да до немира не би дошло без Трампа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана