Колумбијске власти заплијениле рекордних 1.100 тона кокаина за годину

Танјуг
Колумбијске власти заплијениле рекордних 1.100 тона кокаина за годину

БОГОТА- Колумбијске снаге безбједности заплијениле су 1.100 тона кокаина за 12 мјесеци, постављајући нови рекорд, изјавио је данас предсједник Густаво Петро.

-Од почетка рада ове владе пратили смо велике карике у ланцу трговине дрогом, заплијенили 1.100 тона кокаина и повећали број уништених нарколабораторија за 16 одсто у односу на претходни период - рекао је предсједник у обраћању на поводом прве годишњице доласка на власт, саопштено је из његове прес службе.

Према Петровим ријечима, само ове године органи за спровођење закона заплијенили су 573 тоне кокаина, што је, како је навео, највећа цифра у историји за исти период.

Он је истакао да је током 12 мјесеци на територији земље спроведено је 290 операција против криминалних структура, што је омогућило привођење више од 9.000 људи, преносе РИА Новости.

Колумбија је водећи светски произвођач и извозник кокаина. Више од 90 одсто свјетских плантажа коке концентрисано је у такозваном „Андском троуглу дроге“, који укључује Колумбију, Перу и Боливију.

Кока расте у малим количинама на плантажама Панаме, Еквадора, југозападне Венецуеле и сјевероисточног Бразила.

Стотине тона кокаина се годишње испоручују из Јужне Америке у Сједињене Америчке Државе, главно и најсолвентније тржиште дроге на континенту.

Колумбијски предсједник је средином септембра прошле године најавио да ће његова влада уложити нове напоре да убеди узгајиваче коке да је замене другим профитабилним културама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана