Колико ће новца бити потребно за хуманитарну помоћ милионима људи у 2024.

Танјуг
Колико ће новца бити потребно за хуманитарну помоћ милионима људи у 2024.

ЖЕНЕВА - УН су процијениле да ће у 2024. години бити потребно издвајање укупно 46 милијарди долара за помоћ милионима људи који су погођени хуманитарним кризама у свијету, укључујући оне у Појасу Газе, Судану и Украјини.

Канцеларија УН за координацију хуманитарних послова (OCHA) је, у оквиру свог Глобалног хуманитарног прегледа за наредну годину, саопштила да ће у 2024. години хуманитарна помоћ бити потребна за око 300 милиона људи, због ратних сукоба, климатских ванредних ситуација и економских фактора, што укључује око 74 милиона људи у источној и јужној Африци, од којих је велики дио погођен кризом у Судану.

Шеф УН за хуманитарну помоћ Мартин Грифитс саопштио је да се свјетски хуманитарни систем суочава са кризом због недостатака финансирања.

-Мислим да ће Блиски исток у цјелини, Газа и Западна обала вјероватно бити подручје са највећим потребама, али и Украјина пролази кроз јако тешко вријеме, пошто ће рат наредне године поново ући у пун замах. Биће јој потребно много помоћи - рекао је Грифитс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана