Код Енергодара оборен украјински дрон са америчким експлозивом

ГС/Агенције
Foto: НТВ.ру

МОСКВА/КИЈЕВ - У току је 431. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба рекао је да је један број земаља изразио спремност да почне обуку украјинских пилота да лете на америчким ловцима Ф-16. У међувремену, наставља се гранатирање ДНР. Артјомовск практично у рукама руских снага.

Руски војници открили су и уништили украјинску беспилотну летјелицу код Енергодара у Запорошкој области. 

Летјелица је била наоружана контејнером са експлозивном материјом Ц4, која је у Украјину допремљена из САД, саопштио је представник полиције.

Према његовим ријечима, дрон је садржао: пет листова Ц4 од 540 грама (723 грама у ТНТ еквиваленту), опремљених магнетним носачем, пет детонатора-иницијатора експлозије и пет комплета радио-предајника за покретање експлозије.

Представник полиције примјетио је да „комплети нису могли да изазову значајну штету оклопним возилима, али да су могли да буду ефикасно употребљени против незаштићених цивила“.

„На тај начин је утврђено да је планирано да се ова беспилотна летјелица планирана употреби за извођење диверзантско-терористичких напада против цивилног становништва“, закључио је он.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да је информисао француског предсједника Емануела Макрона о ситуацији на фронту.

„Током разговора са... Макроном захвалио сам Француској на свеобухватној и дјелотворној подршци Француске... Детаљно сам га информисао о ситуацији на фронту и изгледима за њен развој у мају-јуну. Посебно сам акцентовао приоритетне потребе украјинских одбрамбених снага“, написао је Зеленски на свом Телеграму.

Према његовим ријечима, разговарано је и о сарадњи са другим међународним партнерима на консолидацији њихове подршке украјинској „формули мира“ и усаглашени су наредни кораци у оквиру билатералног дијалога.

Руски јуришни одреди настављају да потискују противника у западном дијелу Артјомовска и заузели су још четири четврти у том граду, саопштено је из Министарства одбране Русије.

У западном дијелу Артјомовска и заузели су још четири четврти у том граду, саопштено је из Министарства одбране Русије.
„Јединице Ваздушно-десантних снага су опколиле непријатеља на сјеверној и јужној периферији града. Ваздушним ударима, ракетним нападима и артиљеријском ватром групе трупа 'Југ' поражене су јединице Оружаних снага Украјине у областима насеља Богдановка и Артјомовско у Доњецкој Народној Републици“, наведено је у саопштењу У доњецком правцу током протеклог дана ликвидирано је више од 480 украјинских војника и страних плаћеника.
Руске снаге у Доњецкој Народној Републици уништиле су жељезнички ешалон, у којем је било око 200 тона украјинске муниције. У купјанском и краснолиманском правцу Кијев је током протеклог дана изгубио до 150 војника.
У херценском правцу руска војска је уништила хаубицу „Мста-Б“, као и америчку радарску станицу за контрабатеријску борбу. У купјанском правцу, на подручју насеља Ољшана и Берестово у Харковској области, спријечена су дјела двије украјинске диверзантско-извиђачке групе.

У области насеља Белогоровка у Луганској Народној Републици погођен је командни пункт 81. аеромобилне бригаде украјинске војске.

Ракетним нападима на привремене положаје 24. механизоване бригаде и одреда снага за специјалне операције украјинске армије у Константиновки у ДНР ликвидирано је више од 200 украјинских војника, а још око 280 је рањено.

Украјина је потписала три нова споразума са турским произвођачем дронова Бајкар, написао је министар за стратешку индустрију Александар Камишин на свом Телеграм каналу у недјељу.

"Важан резултат за украјинске произвођаче - три нова споразума са турским произвођачем Баyкар. Наравно, нећу вам говорити детаље, али вас увјеравам да ови уговори доносе нашој земљи приход од извоза и нову генерацију наоружања“, написао је Камишин.

Како је саопштила прес-служба министарства, потписивање уговора је обављено са два украјинска подузећа војно-индустријског комплекса у оквиру међународне изложбе авио-космичке опреме Текнофест 2023, која се ових дана одржава у Истанбулу.

Још само 1,5 километара остало је до потпуног ослобођења Артјомовска, саопћио је војник Оружаних снага Русије агенцији Риа новости.

Оружане снаге украјине држе још мањи број стамбених објеката.

Три мјесеца су потребна за обуку украјинских пилота да користе западне ловце Ф-16

Три мјесеца су потребна за обуку украјинских пилота да користе западне ловце Ф-16, рекао је савјетник команданта украјинског Ратног ваздухопловства Јуриј Игнат телевизији „Рада“.

„Раније се говорило да је пилотима за обуку) потребно до шест мјесеци. Начелник авијације украјинског Ратног ваздухопловства, бригадни генерал Сергеј Голубцов рекао је да је за савладавање западних ловаца потребно упола мање. Само треба добро да научите енглески и пракса. Да бисте добро летјели и обављали задатке, потребно вам је практично искуство“, рекао је Игнат.

Претходно је украјински премијер Денис Шмигаљ рекао да Кијев очекује да у блиској будућности добије борбене авионе са Запада, док ће украјинским пилотима бити потребно најмање шест мјесеци да науче како да их користе.

Украјина не може да уђе у НАТО прије окончања оружаног сукоба на својој територији

Украјина не може да уђе у НАТО прије окончања оружаног сукоба на својој територији, изјавио је предсједник Литваније Гитанас Наусėда.

„То би било превише комплицирано. Свјесни смо тога, и сами Украјинци знају то. Морамо пријећи у практичну фазу, одредити фазе и формуле како да поступимо када се (сукоб)..“ж“ заврши“,рекао је он у интервјуу италијанском листу „Република“.

Предсједник Литваније је изразио наду да ће предстојећи самит НАТО-а у Литванији помоћи у изради мапе пута за улазак Кијева у алијансу.

„Искрен да будем, за Виљнус ће то бити најтежа тачка. Литванија инсистира на амбициозној агенди, али неке земље још увијек оклијевају да дају јасне сигнале Зеленском у том погледу“, рекао је Науседа.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски упоредио је сукоб са Русијом са колачем који треба „подијелити“ на комаде.

„Сукоб са Руском Федерацијом је као колач: не можемо га појести – удавићемо се. То је велика држава, велика по територији“, рекао је он у интервјуу украјинским медијима.

Зеленски тврди да је „тешко прогутати невољу, мора се подијелити на дијелове“.

Западни политичари стално говоре о томе како Украјина мора да побиједи Русију на бојном пољу и све више упумпавају оружје у кијевски режим. Кремљ одговара да војна помоћ ништа суштински неће ријешити, већ ће само продужити патње украјинског народа.

Руске снаге су ракетирале привремену базу страних плаћеника у граду Константиновка

Руске снаге су ракетирале привремену базу страних плаћеника у граду Константиновка у Доњецкој Народној Републици (ДНР), саопштио је Вадим Астафјев, портпарол групе „Југ“.

Према његовим ријечима, авијација Јужног војног округа напала је локацију батаљона 54. посебне механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у Верхњекаменску (ДНР). Том приликом, уништено је складиште муниције и ликвидирано до 20 украјинских војника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана