Ко су потенцијални кандидати љевице за новог премијера Француске

Танјуг
Ко су потенцијални кандидати љевице за новог премијера Француске

ПАРИЗ - Актуелни премијер Француске Габријел Атал за сада остаје на тој функцији, а о избору будућег премијера одлучује предсједник земље Емануел Макрон.

Према неписаном правилу, премијер се бира из редова најјаче политичке снаге или коалиције, пише Политико.

Пројекције након јучерашњих избора показују да ће љевичарска коалиција Нови народни фронт, на челу са Жаном-Луком Меланшоном, освојити највише мјеста у парламенту, док се Макронова центристичка коалиција налази на другом мјесту.

Нови народни фронт чине четири главне љевичарске партије - Социјалисти, Зелени, Комуниста и Меланшонова Непокорена Француска (ЛФИ), наводи Политико.

Како се наводи, за разлику од осталих коалиција, укључујући ''Заједно'' на челу са Макроном и ''Национално окупљање'' у вођству Жордана Барделе, Фронт није имао предводика будући да партије љевице нису могле да склопе договор по том питању.

Меланшонов ЛФИ ће вјероватно заузети највећи број мјеста у парламенту, али његови тврдокорни ставови када су у питању економија и рат у Гази натјерали су поједине коалиционе партнере да изразе оштро противљење потенцијалном именовању Меланшона за премијера.

Остали лојалисти ЛФИ који би се могли наћи на тој функцији укључују Мануела Бомпарда, Матилде Пано и Ерика Кокерела.

Потенцијални кандидати, који су политички даље лијево од ЛФИ, укључују Клементин Отен и Франсоу Руфина, који је Меланшона окарактерисао као ''нестабилан'' фактор за коалицију.

Социјалисти имају мање посланика од ЛФИ, али би уз подршку Зелених могли да представљају ризик доминацији ЛФИ.

Из редова социјалиста нови премијер могао би да буде Оливје Фор, Борис Валод или бивши социјалистички премијер Франсоа Оланд, наводи Политико. Један од начина да се избјегну неслагања међу странкама могао би бити да љевица изабере некога изван политичке сцене.

Социјалдемократски посланик у Европском парламенту Рафаел Глуксман прошлог мјесеца је предложио Лорента Бергера, бившег лидера реформистичког синдиката ЦФДТ.

Бергер је такође препознат, и на лијевој и на десној страни, по својој способности да створи консензус и премости разлике.

Предсједник Француске Емануел Макрон затражио је данас од актуелног француског премијера Габријела Атала да “за сада остане на функцији предсједника француске владе” како би “обезбедио стабилност земље”, саопштио је кабинет француског предсједника.

Француски министар спољних послова Стефан Сежурне поручио је у недјељу, након затварања биралишта и очекиване побједе Новог народног фронта, да та љевичарска коалиција не може да управљају земљом.

Сежурне, који је члан партије ''Препород'' предсједника Емануела Макрона, истакао је да ће његов центристички савез поставити ''предуслове за било какву дискусију'' и искључио могућност да Француском управљају Меланшон и љевичарска коалиција, преноси Политико.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана