Ко су кандидати за нове чланове Европске комисије

Танјуг
Ко су кандидати за нове чланове Европске комисије

БРИСЕЛ - Савјет ЕУ је, у договору са предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, усвојио листу кандидата које предлаже да буду именовани за чланове новог састава Комисије до 31. октобра 2029. године.

Међу кандидатима које Савјет предлаже је и Марта Кос из Словеније, коју је Фон дер Лајен предложила за комесарку за проширење, као и Каја Калас из Естоније, која је кандидат за високу представницу ЕУ за спољне послове и безбедносну политику.

На списку се налазе и сви остали кандидати које је Фон дер Лајен недавно предложила за нове комесаре ЕУ, иако Савјет није објавио њихове предложене функције, већ само имена и земље поријекла. Одлука Савјета ЕУ, како се наводи у саопштењу објављеном на његовом сајту, сада ће бити прослијеђена Европском парламенту и објављена у Службеном листу ЕУ.

Фон дер Лајен је 17. септембра представила приједлог састава нове Европске комисије, која би имала шест извршних потпредсједника, од којих су четири жене, међу којима је и Калас.

Тереза Рибера из Шпаније предложена је за потпредсједницу за конкурентност, Хена Виркунен из Финске за потпредсједницу за технологију, а Румунка Роксана Минзата за потпредсједницу за вјештине и компетенцију. Стефан Сежурне из Француске, према приједлогу Лајен, био би у новој Комисији извршни потпредсједник задужен за индустрију и стратешку аутономију, док је Рафаеле Фито из Италије предложен за извршног потпредсједника за кохезију и реформе.

Магнус Брунер из Аустрије био би комесар за унутрашња питања и миграције, Ађа Лабиб из Белгије за управљање кризама и једнакост, а Екатерина Захаријева из Бугарске за истраживање и иновације. Дубравка Шуица из Хрватске у новој Комисији била би задужена за Медитеран, а Костас Кадис са Кипра за рибарство и океане. Чех Јозеф Сикела би, према приједлогу Фон дер Лајен, био одговоран за међународна партнерства, Дан Јергенсон из Данске за енергију и становање, а Апостолос Цицикосдтас из Грчке за одрживи транспорт и туризам.

Оливер Вархељи из Мађарске постао би комесар за здравље, а Мајкл Мекгрет из Ирске за демократију, правду и владавину права. Валдис Домбровскис из Летоније био би комесар за економију и продуктивност, Литванац Андријус Кубилиус комесар за одбрану и космос, Кристоф Хансен из Луксембурга за пољопривреду и храну. Глен Микалеф са Малте био би задужен за младе, културу и спорт, Вопке Хоекстра из Холандије за климу, а Пољак Пјотр Серафин за буџет и јавну администрацију.

Португалка Марија Луис Албугерке била би задужена за финансијске услуге, Марош Шефчович из Словачке за трговинску и економску безбједност, транспарентност, а Џесика Росвал за животну средину. Сви кандидати за комесаре морају да прођу процес саслушања у Европском парламенту, који мора да одобри цјелокупан састав Комисије, а има и могућност да блокира избор неког од кандидата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана