Ко је полицајац чији је пуцањ гурнуо Француску у хаос?

ГС
Foto: Танјуг/АП

Флоријан М. (38), који је упуцао Нахела М. (17) 27. јуна, оптужен је за намјерно убиство и налази се у притвору. Њему и његовој породици је отада потребна полицијска заштита. Ко је мушкарац чији је смртоносни пуцањ гурнуо Француску у хаос?

Бивши војник је ожењен и има дјецу, према писању Л'интернауте. У његовој дугој полицијској каријери примио је орден за унутрашњу безбједност, осам писама честитки и више похвала својих надређених.

Није било жалби на њега. Такође је добио двије бронзане медаље за специјалну храброст: једну у 2020. током протеста жутих прслука и другу 2021. године јер је помогао да се ухвати отмичар.

Колеге га описују као "веома доброг полицајца", који је "веома професионалан" и није "усијане главе". Тестови на алкохол и дрогу од убиства тинејџера су негативни.

"Није желио да убије"

Његов адвокат рекао је да је полицајац шокиран насиљем у снимку, који је видио у полицијском притвору.

"Не устаје ујутру да би убијао људе. Није желио да га убије. Покушао је да пуца у ногу возача али је у том тренутку одгурнут из аутомобила тако да је цијев кренула увис. Тако је пуцањ испаљен у подручју груди које очигледно није желио да погоди", рекао је његов адвокат.

Уколико буде осуђен, пријети му 30 година затвора.

Флоријан М. је на саслушању рекао да је видио непосредну опасност јер је возач могао да убије или повриједи пролазнике да је поново побјегао возилом. Такође је био између зида и возила и "осјеćао се угроженим".

Адвокати Нахела М. такође су оптужили колегу Флоријана М. да је "саучесник". На снимку инцидента, непосредно прије него што је пуцано, чује се глас који говори: "Забиćу ти метак у главу".

Сакупљено више од милион евра донација за полицајца

Чини се да у Француској постоји солидарност са полицајцем, што се може избројати и у новцу. Наиме, више од 1,2 милиона евра сакупљено је за полицајца Флоријана.

На другој донаторској страници, за породицу убијеног тинејџера сакупљено је више од 260.000 евра, преноси Уна.

Прикупљање донације за полицајца организовао је Џин Месиха, бивши портпарол десничарског предсједничког кандидата Ерика Земура, а почетни циљ био је 50.000 евра.

"Подршка породици полицајца из Нантера, Флоријана М, који је радио свој посао и данас плаćа високу цијену. Подржите га масовно и подржите нашу полицију", наводи се на страници.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана