Ко је осумњичени за цурење информација које је подигло прашину од од Јужне Кореје до Вашингтона

Танјуг, РТС
Ко је осумњичени за цурење информација које је подигло прашину од од Јужне Кореје до Вашингтона

БОСТОН - Осумњичени за цурење информација које је узнемирило САД и њихове савезнике именован је као припадник Ваздухопловне Националне гарде Џек Даглас Тешеира (21).

Око 300 пресавијених страница повјерљивих докумената, који су процурјели из Пентагона, подигло је озбиљну прашину од Јужне Кореје до Вашингтона, чији су званичници недјељама покушавали да открију ко је одговоран за објављивање ових списа.

У групи за ћаскање под називом “Thug Shaker Central” на Дискорду - популарној друштвеној мрежи - наводно је био познат као “ОГ”.

Тешеира се сада суочава са оптужбама по Закону о шпијунажи, преноси BBC

Тешеира је 2020. завршио средњу школу у свом родном граду Норт Дајтон, у савезној држави Масачусетс.

Годину прије тога пријавио се у Националну гарду ваздухопловства Масачусетса, која је резерва америчког ваздухопловства, придруживши се 102. обавештајном крилу.

Тешеира је прошлог јула унапријеђен у авијатичара 1. класе, релативно нижи положај и био је распоређен у базу националне гарде Отис, у западном Кејп Коду.

Према службеном досијеу, био је у Ciber Transport Sistems, чије особље је било одговорно за управљање глобалном комуникационом мрежом Ваздухопловства.

Тешеирин досије не сугерише да је имао било какав ангажман у иностранству.

Војна служба је у традицији његове породице - Тешеирин очух се пензионисао послије 34 године војне службе, наводи “Вашингтон пост”.

Тешеирина мајка је раније радила у непрофитним организацијама фокусираним на ветеране, као и у Одјељењу за услуге ветерана Масачусетса, показују јавни подаци које наводе амерички медији. Она је сваке године објављивала фотографије породице за Дан бораца.

Друге фотографије на друштвеним мрежама приказују Тешеиру са два породична пса и како се вози у теренским возилима.         

Наводно је био познат као вођа Дискорд собе за ћаскање само по позиву, која је створена 2020.

- „Thug Shaker Central ” је обухватао отприлике 20 до 30 чланова, углавном младића, из разних земаља.

“Вашингтон пост” је извијестио да је група размењивала “меме, увредљиве шале и беспослено чаврљање”, заједно гледала филмове и заједно се молила.

Члан чет-групе рекао је да је Тешира био млад, харизматични ентузијаста за оружје. Други чланови рекли су америчким медијима да је Тешеира био старији од већине у групи и да је изгледа желио да их импресионира. Један од њих је за “Њујорк тајмс” рекао: “Он је био човјек, мит. И био је легенда. Сви су поштовали овог типа.”

Како преноси “Вашингтон пост”, Тешеира је групи рекао да ради у објекту у којем су телефони забрањени.

Наводно је користио разна корисничка имена на мрежи, као што су TheEkcaliburEffect, Jackdjdtek и TekKilledIou.

Претходно је написао верзије осјетљивих информација и подијелио их у соби за ћаскање.

Међутим, фотографије фајлова почео је да дијели након што је постао фрустриран када други чланови чет-групе нису обраћали пажњу.

Једном приликом послао је бијесну поруку групи, жалећи да буду више заинтересовани за јутјуб видео записе.

-Био је узнемирен и у више наврата је рекао, ако ви момци нећете да комуницирате са њима (фајлови), престаћу да их шаљем - рекао је неидентификовани члан групе за медије.

Један тинејџер у групи имао је теорију о томе зашто је Тешеира подијелио документе.

-Овај момак је био хришћанин, антиратни, само је желио да обавијести неке од својих пријатеља о томе шта се дешава - , рекао је он за “Њујорк тајмс”.

Објављивање докумената процурјелих из Пентагона највећи је ударац за америчке обавештајне службе још од када је Едвард Сноуден из архива Националне безбедносне агенције, НСА, покупио око милион докумената.

Према наводима тужилаштва, објављивање сваког од око 300 докумената могло би Тешеиру коштати до десет година затвора, јер ће, како ствари стоје, бити оптужен за шпијунажу, која укључује неовлашћено преузимање и деијљење повјерљивих списа од важности за националну безбједност који би могли штетити Сједињеним Државама или помоћи непријатељима.

Аутентичност

Амерички званичници су, послије почетног нећкања, признали да је око 100 различитих докумената аутентично, те да потичу са брифинга здруженог генералштаба оружаних снага САД.

Истовремено, објаснили су и да је унеколико промијењен садржај најмање једног од докумената, не наводећи о којем се спису заиста и ради. з нехата"

Према обваљеним списима, Русија и НАТО су, прошле године, били на ивици отвореног рата када је руски борбени авион, изнад Црног мора, умало оборио британски извиђачки авион, чиме је суштински негирана првобитна верзија "блиског сусрета" шпијунске летјелице и пара "сухоја" Су-27.

Један од руских авион је, према тој верзији, грешком испалио пројектил "у видокругу" британске летјелице, што је објашњење које су обе стране прихватиле све до краја прошле седмице, када се испоставило да је инцидент био много озбиљнији.

Осим инцидента изнад Црног мора, свјеже објављени документи, о чијој се вјеродостојности и даље воде расправе, обухватају и улогу израелске тајне службе Мосад у демонстрацијама против правосудних реформи, које је покренула влада Бенјамина Нетанјахуа, као и шпијунирање јужнокорејских званичника, забринутих да би се могло сазнати да је Украјина крајња дестинација муниције продате Американцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана