Ko је нови предсједник Аргентине – За једне Вулверин за друге мјешавина Џонсона и Чакија (ВИДЕО)

Агенције
Ko је нови предсједник Аргентине – За једне Вулверин за друге мјешавина Џонсона и Чакија (ВИДЕО)

БУЕНОС АЈРЕС - Неауторизована биографија Хавијера Милеја – економисте “разбарушене косе” који је јуче побиједио свог ривала на најважнијим изборима у Аргентини у посљедњих неколико деценија, приказује га као усамљеника који је у дјетињству претрпио родитељско злостављање, али и вршњачко малтретирање током 1980-их и добио надимак Ел Локо (Лудак ).

-Више од Милејевих идеја, оно што ме брине је његово стање ума и емоционална стабилност - рекао је аутор књиге Хуан Луис Гонзалез.

Пријатељи, али и критичари овог ултралибералног економисту упоређују са његовим колегама - десничарским популистима Доналдом Трампом и Жаиром Болсонаром. Други га називају “мјешавином Бориса Џонсона и лутке убице Чакија”.

Међутим, када је консултанткиња за имиџ Хавијера Милеја осмислила његову специфичну фризуру, имала је на уму два потпуно другачија мушкарца: Елвиса Прислија и Марвеловог Вулверина.

-Изгледа као Вулверин. Понаша се као Вулверин. Он је попут анти-хероја. Вулверин је веома одан и храбар… Он може да се наљути и буде агресиван према својим непријатељима – али само када је нападнут. Никада неће некога убити или напасти без разлога - рекла је Лилија Лемоан, професионална костимографкиња која је изабрана за конгресменку, о свом савезнику против естаблишмента током недавног интервјуа у Буенос Ајресу.

Додала је да Милеј има и своју „мекшу страну”.

- Он је заиста диван - рекла је Лемоан у предизборном интервјуу, назвавши Милеја „тренутно најтраженијим човјеком у Аргентини”.

Милеј нема ни жену ни мужа ни дјецу, него живи с пет мастифа које већ дуго зове својом дјецом.

Занимљиво је да су свих пет паса клонови његовог претходног пса Конана, који је добио име према филму Конан варварин из 1982. године с Арнолдом Швајценегером у главној улози.

Пет клонова пса Конана, који је угинуо 2018. године, дошли су на свијет у близини тексашког града Остина, тачније просторима ВиаГен Петс, једине америчке компаније која се бави клонирањем паса. Четири пса Мареј, Милтон, Роберт и Лукас имена су добила према економистима Мареју Ротбарду, Милтону Фридману и Роберту Лукасу.

-Високи су око два метра, тешки су око 100 кг… Он их назива својом четвороножном дјецом - рекла је Лемоан.

Како пише Њујорк тајмс, Милеј је за  један аргентински портал рекао да му је "Конан дословно син, а остала четири клона попут унука".

Чини се да су његови мастифи прилично несташни.

-Моја кућа је као Косово. За двије седмице појели су скоро четири фотеље - рекао је Милеј на аргентинској телевизији 2018. године.

Љубитељ музике, Милеј је био певач трибјут бенда “Ролингстонса“ под називом „Еверест”. Како каже Лемоан, Милеј ужива у музици Боба Марлија и Вердија.

-Он воли оперу. И пјева оперске пјесме. Није баш добар – али немојте никоме да кажете да сам вам то рекла – нашалила се она.

Милеј је много успјешнији био као медијска личност. Стекао је славу као економски стручњак у аргентинским ТВ емисијама у којима је говорио инфлацији, али и „радостима тантричког секса”.

Шокантне изјаве и Милејева склоност ка привлачењу пажње уз употребу бројних псовки – учиниле су га познатим и помогле му да покрене каријеру у политици прије пет година.

На предсједничку функцију стиже у ситуацији када је у Аргентини присутан велики бијес бирача због корупције и лошег управљања, а земља се налази у најгорој економској кризи у двије деценије.

-Гласање представља очајнички покушај да се добије нешто ново, па шта год то било - рекао је Бењамин Гедан, аргентински стручњак из Вилсон центра. Гедан вјерује да ће у Аргентини бити „много кајања” гласача ако Милеј буде слиједио макар и мали дио својих идеја - легализацију продаје људских органа, драматично смањење социјалних давања, умањивање значаја злочина аргентинске диктатуре 1976-83 и пресјецање веза са два најважнија трговинска партнера Аргентине, Бразилом и Кином.

Током предизборне кампање, Милеј је обећао да ће укинути аргентинску централну банку и доларизовати економију, а махао је и моторном тестером која је требало да симболизује жестоке резове за које вјерује да ће помоћи стабилизацији економије и „истријебити” дивљу инфлацију.

У недељу увече Милеј није баш показао да планира да одступи од своје визије „друге највеће економије Јужне Америке”.

-Промјене које су потребне овој земљи су драстичне - изјавио је он, најављујући планове сличне Трамповим да Аргентину поново учини великом.

Многи стручњаци ипак вјерују да ће Милеј ипак бити приморан да буде умјерен након преузимања власти следећег мјесеца и да ће морати да се помучи да спроведе у дјело своје контроверзније приједлоге. Милејева странка контролише само 38 од 257 мјеста у доњем дому Аргентине и осам од 72 мјеста у Сенату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана