Ко је краљ Есватинија који је у посјети Србији? Женио се 15 пута

Блиц
Ко је краљ Есватинија који је у посјети Србији? Женио се 15 пута

Имао је 18 година када је постао краљ једне од посљедњих преосталих апсолутних монархија на свијету - Есватинија, некадашњег Свазиланда, мале државе на југу Африке.

Критичари замерају 56-годишњем краљу Мвсатију Трећем што живи у луксу, док већина становништва грца у сиромаштву, а нападају га и због понашања према политичким противницима.

Краљ Есватинија дошао је у тродневну посету Београду где ће, између осталог, учествовати и на округлом столу „Србија и Есватини - Иновација као покретач раста".

Није познато ко су учесници округлог стола, као ни које ће споразуме потписати Мвсати Трећи и његов домаћин Александар Вучић.

Дипломатски односи Србије и Есватинија успостављени су 1990. године у Њујорку, али сарадња датира још из 1968. када је Есватини стекао независност.

Признање независности Косова, па повлачење одлуке

Есватини је 2010. године признао независност Косова, али је 2023. био међу девет земаља које су ту одлуку повукле.

„То је посебан доказ чврстог пријатељства међу нашим земљама", рекао је тада Александар Вучић, председник Србије, иако је Приштина демантовала ову тврдњу.

Током посете афричким државама у јулу 2024, Тамара Вучић, супруга председника Вучића, посетила је Есватини заједно са Ненадом Поповићем, министром без портфеља задуженим за међународну економску сарадњу.

Спољнотрговинска размена између две земље нагло је порасла у последње две године - од 15.800 евра 2022, до 105.000 евра 2023.

Можда сте купили лимун и поморанџе из Есватинија, јер ово јужно воће Србија увози међу робом укупне вредности од 104.000 евра, док у ову земљу извози око хиљаду евра вредан прибор за машине, тестенину и брашно, показују подаци Привредне коморе Србије.

Ко је краљ Мвсати Трећи?

Један је од 60 синова краља Собрхуза II, које је имао са бројним женама.

По рођењу је добио титулу принца Макшотиве (краља свих народа).

Школовао се у Свазиланду и у Енглеској.

Када му је 1982. умро отац, имао је 14 година.

Због превирања унутар краљевске породице, престол је преузео са 18 и тиме постао најмлађи свјетски лидер у том тренутку, наводи Енциклопедија Британица.

Краљ познат и као Нгвејама (лав) на престолу је 38 година, углавном се појављује у традиционалној ношњи и има много жена.

Женио се 15 пута и тренутно је у полигамној вези са њих 11.

У прошлости су га често критиковали због младости његових жена.

Само неколико дана пошто је 2005. ukinuo забрану сексуалних односа за девојке млађе од 18, оженио се са 17-годишњом Финдиле Нкамбул.

Почетком септембра 2024, Мвсати Трећи се верио са 21-годишњом Номсибом Зумом, ћерком Џејкоба Зуме, бившег председника Јужноафричке Републике.

Када је објављена вест о вјеридби, спекулисало се да се жени из политичких разлога, али је тврдње демантовао Алфијес Енескималоу, представник за штампу монархије.

„Љубав не зна за године. Дешава се између двоје људи.

„Може да се јави између неког са 100, и неког у годинама дозвољеним уставом", рекао је за BBC Њуздеј програм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана