Ко је био Јевгениј Пригожин

Агенције
Ко је био Јевгениј Пригожин

САНК ПЕТЕРБУРГ - Вођа Вагнера Јевгенији Пригожин (62), који је погинуо у авионској несрећи у Русији, рођен је у Лењинграду, садашњем Санкт Петербургу, 1961. године.

Отац му је умро када је био млад. Мајка је радила у болници. Млади Пригожин је послат у спортску академију, гдје су свакодневне активности често укључивале сате скијашког трчања.

Није успио као професионални спортиста, а по завршетку школе упао је у гомилу ситних криминалаца. Судски документи из 1981. године, о којима је први извијестио руски истражни лист Медуза, показују да је због бројних пљачки које је извео са пријатељима у Санкт Петербургу у периоду од неколико мјесеци осуђен је на 13 година затвора. Ослобођен је 1990. године, и вратио се у Санкт Петербург. Град је био на ивици монументалне трансформације, а Пригожин се у томе добро сналазио.

Почео је скромно, продавајући хот догове, писао је Гардијан. У кухињи свог породичног стана мијешао је сенф.

Али Пригожин је знао више од брзе хране - знао је како да успостави контакте који су му били потребни.

- Увијек је тражио људе више да би се спријатељио. И био је добар у томе - рекао је бизнисмен који га је познавао деведесетих година. Каже да је био сигуран у једно: Пригожин нема прекидач за гашење.

Убрзо је Пригожин посједовао удио у ланцу супермаркета, а 1995. одлучио је да је вријеме да отвори ресторан са својим пословним партнерима.

Пронашао је Тонија Гира, британског хотелског администратора који је раније радио у „Савоју” у Лондону, а сада је био у једном од неколико луксузних хотела у Санкт Петербургу.

Гир се фокусирао на рекламирање ресторана као најпрефињенијег мјеста за јело у граду који је тек откривао фину храну.

Ту су вољеле да једу поп звијезде и бизнисмени, као и тадашњи градоначелник Санкт Петербурга Анатолиј Собчак, који је понекад долазио са својим замјеником Владимиром Путином.

Пригожин је временом почео да добија уговоре за одржавање великих владиних догађаја преко „Конкорда”, холдинг компаније коју је основао још 1990-их. Сљедећи корак били су гигантски државни уговори о снабдијевању храном. Нове могућности су се појавиле када је Русија анектирала Крим у марту 2014. и убрзо након тога војно интервенисала у источној Украјини Група Вагнер први пут је поменута 2014, када је почела подржавати проруске снаге у источној Украјини и имала веома важну улогу у припајању Крима Русији.

Вагнерове снаге такође су биле активне у Африци и на Блиском истоку. Вјеровало се да је прије рата у Украјини, односно прије фебруара 2022. Вагнер имао око 5.000 бораца – углавном ветерана руских елитних пуковнија и специјалних снага. Међутим, тај број је од тада знатно порастао. Пригожин је приликом најаве свог “марша за правду” на Москву рекао да је заповиједао с 25.000 војника.

Пригожин је са својим плаћеницима 24. јуна ове године покренуо оружану побуну против руске владе. Устанак је окончан интервенцијом бјелоруског предсједника Александра Лукашенка. Крајем јуна прекинуо је поход на Москву само 200 километара од престонице Русије. Борцима Вагнера је издао команду да се врате у базу “како се не би пролила руска крв”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана