Ко је био Исмаил Ханије, политички лидер Хамаса

Танјуг
Ко је био Исмаил Ханије, политички лидер Хамаса

ГАЗА - Политички лидер Хамаса Исмаил Ханије, који је убијен у својој резиденцији у Техерану, рођен је у избjегличком кампу Шати у Гази 1962, након што су његови родитељи побjегли из града Аскалана послије стварања државе Израел 1948. године.

Ханије је студирао на институту Ал-Ажар у Гази, а касније на Исламском универзитету у Гази, гдје је дипломирао арапску књижевност, пише Ал Џазира.

Док је био на универзитету 1983. придружио се Исламском студентском блоку, претечи Хамаса.

У групи је блиско сарађивао са суоснивачем Хамаса, шеиком Ахмедом Јасином, а на функцију политичког лидера изабран је 2017, замијенивши Халеда Мешала.

Израелске власти неколико пута су затварале Ханијеа, а он је напустио Појас Газе 2019, након неколико атентата и од тада живио у егзилу у Катару.

У израелском нападу на сјеверну Газу у априлу, убијена су његова три сина и најмање троје унука.

Убијен и тјелохранитељ

Иранска Револуционарна гарда саопштила је јутрос да су Ханије и његов тјелохранитељ убијени у Техерану, гдје је лидер Хамаса присуствовао инаугурацији иранског предсједника Масуда Пезешкијана. 

Нико није преузео одговорност, али се сумња да иза убиства стоји Израел, који је претходно обећао да ће убити вође Хамаса због напада те групе 7. октобра, наводи АП.

Хамас је убиство назвао ''озбиљном ескалацијом'' и запријетио ''ратом за ослобођење Јерусалима''.

Израел није издао саопштење поводом убиства, што је често случаја када се ради о атентатима које изврши израелска обавјештајна агенција Мосад, наводи америчка агенција.

Израелски министар ликује

Израелски министар насљеђа Амихаи Елијаху изјавио је данас да је убиство политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа ''учинило свијет мало бољим'' мјестом.

Он је у објави на мрежи "X" поручио на ''нема милости за смртнике''.

''Гвоздена рука која ће их ударити је она која ће донијети мир и мало утјехе и ојачати нашу способност да живимо у миру са онима који желе мир'', рекао је министар.

Абас осудио убиство

Палестински предсједник Махмуд Абас оштро је осудио убиство политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у Техерану, пренијела је агенција Wафа.

Палестинске националне и исламске фракције позвале су на генерални штрајк и масовне демонстрације након Ханијеовог убиства, јавља Ројтерс.

Повезане вијести:

Исламски џихад: Израел на ивици колапса, убиство Ханијеа уперено и против Ирана

Израел од 1996. убио четворицу лидера Хамаса

Огласила се и Русија о смрти Ханијеа

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана