Књиге принца Харија потопљене у крви због опаски о убијенима у Авганистану за 10.000 $

GS
Foto: skynews

ЛОНДОН- Умјетник Андреј Молодкин потопио је у крв 25 примјерака књиге принца Харија "Резерва", након његових контроверзних опаски о броју убијених у Авганистану.

    Дугогодишњи Молодкинов обожавалац Фабијан Нордман рекао је за "Скај њуз" да жели да купи окрвављени примјерак за више од тражене цијене, јер жели да обезбједи себи "једно од првих издања".

    Умјетник који је примјерке мемоара принца Харија натопио људском крвљу казао је да је неке продао за петоцифрену суму - и да планира нови протест на дан крунисања британског краља Чарлса.

    Портпарол умјетника, иначе руског дисидента, рекао је да су књиге умрљане крвљу биле изложене у Кенингтону у Лондону ове недеље и да је до сада продато седам примјерака - свака за најмање 10.000 долара.

    Нордман је истакао је да је Молодкин визионар.

    "Рекао ми је да је цијена 10.000 долара, а ја сам рекао: 'А да добијем број 1 или 2?", упитао је он.

    Нордман, који живи у Паризу и тренутно ради у Обали Слоноваче, рекао је да тек треба да добије своју крваву копију "Резерве", али да ће се побринути да је преузме када се врати у француску престоницу касније овог мјесеца.

    Овај 77-годишњак је рекао да га није узнемирила Молодкинова употреба крви, рекавши да је то шокантно, али "мање шокантно" од Харијевих изјава.

    Молодкин, антиратни умјетник који живи у Француској, раније је казао да ће сав новац прикупљен од продаје крвавих копија "Резерве" бити дониран авганистанским добротворним организацијама.

    Принц Хари се суочио са критикама јер је у својим мемоарима открио да је убио 25 талибанских бораца док је служио у британској војсци у Авганистану.

    Он је написао да то није био број који му је донио било какво задовољство, али ни број због којег би се постидео.

    Принц Хари је признао и да оне које је убио није сматрао "људима", већ "шаховским фигурама" које су скинуте са табле.

    Молодкин планира да организује протест у суботу у вријеме крунисање краља Чарлса када ће једна његова видео игрица бити доступна на мобилним телефонима у близини Бакингемске палате.

    Прототип игре одражава "веома стварна зверства која су почињена у ратовима у Ираку и Авганистану", навео је уметник и додао да ће линк бити послат одабраним људима и да ће функционисати само у кругу од 1,6 километра од палате.

    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана