"Клинтон их воли младе": Ево шта пише у отпечаћеним списима о Епстајну и "Лолита експресу"

ГС
"Клинтон их воли младе": Ево шта пише у отпечаћеним списима о Епстајну и "Лолита експресу"

На стотине страна отпечаћених докумената из судске тужбе у вези са оптуженим педофилом-милијардером Џефријем Епстајном објављено је касно синоћ по нашем времену након што је судија на Менхетну одлучио да више нема потребе да се ти списи чувају у тајности.

Вјерује се да се у документима налази скоро 200 имена разних особа, међу којима су они који су га оптуживали, али и његови пријатељи, бизнисмени и најутицајнији политичари, преноси Блиц.рс.

Многе од информација из синоћ отпечаћених докумената објављиване су и раније на друге начине, на примјер кроз медијске интервјуе, али ово је први пут да су ти списи пуштени у јавност кроз амерички правни систем, јавио је ЦНН.

"Клинтон их воли младе"

Један отпечаћени документ из маја 2016. године садржи детаље свједочења Џоане Сјоберг, коју је Епстајн регрутовао када је имала 20 година да му буде масерка. Сјоберг је изјавила да је била присиљавана „да извршава сексуалне чинове на Епстајну“. Сјеберг је рекла адвокатима 2016. године да јој је Епстајн рекао да их "Клинтон воли младе, мислећи на дјевојке".

Други документ показује како је Гислејн Максвел, Епстајнова сарадница која је осуђена на 20 година робије због секс трафикинга, потврдила да је Бил Клинтон ручао у Епстајновом приватном млазњаку док је летио широм свијета, али је демантовала да је Клинтон икад посетио Епстајново карипско острвце.

Максвел је у изјави из 2016. године упитана о њеним путовањима са Епстајном и Билом Клинтоном, за кога се зна да га Епстајн неколико пута посјећивао у Бијелој кући, пише Дејли мејл.

- Оптужбе да је Клинтон ручавао на Епстајновом острву су 100 одсто лажне. Сигурна сам да је јео у авиону - рекла је Максвел.

Клинтон у "Лолита експресу"

Максвел је такође испитивана о својој вези са Дагом Бендом, адвокатом који је помогао Клинтону да поврати имиџ послије секс скандала са Моником Левински. Бенд је био са Клинтоном током неких од сусрета са Епстајном и био је на злогласном лету Епстајновог приватног млазњака у Африку 2002. године.

На сликама са тог пута види се како Клинтон добија масажу од Шанте Дејвис, Епстајнове жртве која је радила као стјуардеса у млазњаку који је називан "Лолита експрес".

Упитана да ли је икад имала везу са Бендом, Максвел је одговорила:

- Говоримо о добровољним везама одраслих људи, то је "off the record".

Портпарол Клинтона потврдио је још 2019. године да је бивши предсједник САД летио Епстајновим приватним млазњаком, али да није знао ништа о његовим "ужасним злочинима".

Клинтонов портпарол је јуче поновио тај став из 2019. године и рекао ЦНН-у да је сада "прошло скоро 20 година откако је предсједник Клинтон посљедњи пут имао контакт с Есптајном". Бил Клинтон, иначе, није оптужен ни за једно кривично дјело у вези са Епстајном, који се на крају убио у притвору.

Максвел, која тренутно служи 20 година затвора због трговине људима, испитивана је под заклетвом о својој вези са педофилом Џефријем Епстајном који је 2019. нађен мртав у својој ћелији у савезном затвору на Менхетну, док је чекао суђење због оптужби за сексуалну трговину.

Документи потичу из тужбе из 2015. године које се тичу Епстајнове некадашње љубавнице, Жислејн Максвел, која се терети да је омогућила сексуално злостављање Вирџиније Ђуфре. Ђуфре их је такође оптужила да су је приморали да има сексуални однос са принцом Ендруом, сином покојне краљице Елизабете, и неколико других истакнутих мушкараца. Случај је ријешен 2017. године, али Ђуфре - и многи други - дуго су инсистирали да се списи објаве.

Синоћ је отпечаћена збирка судских докумената од 946 страница из тог случаја из 2015. Суд у Њујорку је 3. јануара објавио податке о овом случају, након што је истекао рок за жалбе око 18.30 у сриједу увече.

Четири особе ће задржати анонимност до 22. јануара

Подсјетимо, процес је требало да почне дан раније, али је настао хаос након што је једна од жена која је укључена у овај случај добила рок од 30 дана да докаже да ће њен живот бити у опасности уколико суд открије њен идентитет. Она и још три особе ће задржати анонимност до 22. јануара, али ће остали на листи у наредним данима бити именовани.

Ко је од свјетских моћника на списку?

Очекује се да ће, осим принц Ендрјуа и Била Клинтона, и бивши амерички предсједник Доналд Трамп могао да се помињу у документима у вези са Џефријем Епстајном. Према “Еј-Би-Си Њузу”, Бил Клинтон је био најпре означен као "Џон Доу 36" и помиње се у више од 50 редигованих докумената.

Сви су негирали да су радили са Епстајном или да су имали било какву умјешаност са малољетницама, и нико није оптужен. Међутим, сва тројица се налазе под лупом након што су стари дневници из злогласног млазњака "боинг 717", названим “Лолита експрес” поново испливали на површину.

Вирџинија Ђуфре је тужила је британског принца Ендруа у САД због наводног сексуалног напада када је била тинејџерка. Она тврди да ју је Епстајн подводио и да је имала сексуалне односе са војводом од Јорка у три наврата када је имала 17 година.

Једна од свједокиња у овом поступку спомиње и Мајкла Џексона. Она каже да је он боравио у Епстајновој вили у Палм Бичу те да је ту упознала и чувеног Дејвида Коперфилда.

Извршио самоубиство у затвору

Џефри Епстајн, у тренутку смрти стар 66 година, нађен је 10. августа 2019. године мртав у својој затворској ћелији, док се као разлог смрти наводи самоубиство. Ухапшен је 6. јула исте године, када је оптужен за трговину људима. Изјаснио се да није крив за оптужбе.

Двије недјеље прије смрти нађен је "повређен и у положају фетуса" на поду своје ћелије, са повредама врата, а сумњало се да је покушао да изврши самоубиство. Као резултат тога, био је под додатним надзором.

(Дејли мејл, ЦНН, Скај њуз)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана