Климатске промјене затвориле највеће свјетско клизалиште

GS
Foto: Twitter

Због недостатка леда Ридо Канал у Канади, највеће свјетско клизалиште на отвореном, неће примити посјетиоце ове сезоне, саопштила је управа, наводећи као разлог климатске промјене.

Ријеч је о клизалишту дужине 7,8 километара, први пут отвореном прије више од 50 година, које годишње посјети више од милион људи, а дио је канала Ридо који је на попису УНЕСКО свјетске баштине, преноси Ројтерс.

Комисија за национални капитал (НЦЦ), која управља клизалиштем, саопштила је да су, иако су процјењивали и припремали се за утицаје климатских промјена, њихови напори да отворе клизалиште ове сезоне "дошли до краја".
"Ова година нас је много научила о ефектима блажих зима на клизалиште“, наводи се у јучерашњем саопштењу комисије.

НЦЦ је раније саопштио да клизалиште може да се отвори само када је лед дебљине најмање 30 центиметара, за шта мора постоји бар 10 до 14 узастопних дана са температуром између -20 Целзијуса и -10 Целзијуса.

У Отави је средња температура у јануару износила -5,9 Целзијуса према Метеоролошкој служби, што је знатно изнад просјека од -10,3 степени, наводи Ројтерс, преноси Тануг.
Канадски метеоролози су саопштили да су температуре ваздуха ове године посљедица временског феномена Ла Ниња, док су климатске промјене омогућиле да благе зиме буду вјероватније него што су биле прије неколико деценија.

НЦЦ и Савјет за стандарде Канаде наручили су процјену ризика од климатских промјена како би разумјели њихов утицај на клизалиште. Према сценарију умјерених емисија, "НЦЦ би требало да се припреми за сезоне са мање од 40 дана клизања отприлике 50 одсто времена“, наводи се у извјештају.

Просјечна сезона клизалишта износи 50 дана, а трајала је до 95 дана раних 1970., према сајту канадске Комисије за национални капитал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана