Кларк: Територијални уступци Украјине све извјеснији

Срна
Кларк: Територијални уступци Украјине све извјеснији

БИЈЕЛЈИНА - Стручњак лондонског тинк танка Цивитас Роберт Кларк сматра да би влада у Кијеву, уз подршку Запада, могла бити присиљена на територијалне уступке Русији, што би значило њихов “разоран пораз”.

У тексту за лондонски “Дејли телеграф” он упозорава да ће, ако Кијев не успије на бојном пољу да врати велики дио територија до зиме, гласни позиви на територијалне уступке постати јачи, и то не само у Украјини, него и у западним центрима.

“Замор од рата почиње да нагриза стрпљење, међународне залихе опреме и муниције нестају, а политичари почињу бринути о домаћим буџетима уочи националних избора” - објашњава Кларк.

Он поручује да владе широм Запада морају бити спремне за “мрачну перспективу територијалних уступака”.

Кларк тврди да густа минска поља десеткују украјинска оклопна возила и да су у свом настојању да стигну до Азовског мора освојили само осам од потребних 100 километара.

Јавни коментари које је дао Олексиј Арестович, бивши савјетник шефа кабинета Владимира Зеленског, показују да су преговори вјероватнији него што се прије мислило.

Како наводе медији, Арестович је говорио о изгледима да Украјина учини територијалне уступке у замјену за дозволу да остатак земље добије најчвршћу безбједносну гаранцију - чланство у НАТО-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана