Кивни на Будимпешту: Мађарској желе одузети предсједавање ЕУ

Срна
Кивни на Будимпешту: Мађарској желе одузети предсједавање ЕУ

БЕРЛИН - Њемачка сматра да постоји опција одузимања предсједавања ЕУ од Мађарске, рекао је портпарол Министарства спољних послова Себастијан Фишер.

Он је оцијенио да је Будимпешта нанијела "велику штету" у првих 12 дана свог мандата.

"Да видимо како се наставља мађарско предсједавање Савјетом. Сада је 12. дан и већ је нанесена велика штета", рекао је Себастијан Фишер на конференцији за новинаре.

Фишер је прецизирао да би мађарско предсједавање могло да буде опозвано "теоретски", слично као што је Велика Британија морала да се одрекне ротирајућег шестомјесечног предсједавања Савјетом ЕУ након што је напустила ЕУ.

"Мађарски премијер Виктор Орбан говори искључиво за себе. Ово су једнострани кораци Мађарске, које примјећујемо са великим изненађењем и скепсом. Они су, такође, у супротности са принципом лојалности ЕУ", додао је портпарол њемачког Министарства спољних послова.

Орбанова посјета Русији неколико дана након што је Мађарска преузела предсједавање ЕУ прошле седмице изазвала је критике из Брисела.

Званичници ЕУ рекли су да Орбан није представљао Унију од 27 земаља током својих путовања. Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто одбацио је критике ЕУ, истичући да је Мађарска независна држава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана