Кисинџер пред смрт говорио: Казнити Хамасов "отворени чин агресије"

GS
Foto: Twitter

Хамасов напад на Израел је фундаментални напад на светски поредак, Европа треба да подржи Израел, рекао је бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер који је преминуо 29. новембра у 101. години. Бившег америчког дипломату интервјуисао је Матијас Допфнер, директор највеће немачке медијске компаније Аксел Спрингер, која је власник најтиражнијег њемачког листа Билд, као и угледног портала Политико.

Кисинџер је рођен у Њемачкој, одакле је са породицом побјегао од нацизма 1938. године.На питање како се осјећао када је видео неке Арапе на улицама Берлина како славе напад Хамаса на Израел, рекао је да је то било болно. Масовна имиграција је била тешка грешка, рекао је тада Кисинџер у интервјуу објављеном на порталу Политико. 

Била је велика грешка пустити толико људи потпуно различитих култура, вјера и система вриједности, истакао је бивши амерички државни секретар, јер то ствара групу неистомишљеника унутар сваке од ових земаља која ствара притисак. Хамасов 'отворени чин агресије' мора да се суочи са казном, истакао је он. Д‌јелимично, ово је посљедица размишљања Хамаса да – уз подршку сусједних земаља и неактивности других, укључујући и Европу – може да уради тако нешто без страшних посљедица.

Он је упозорио на потенцијал опасне ескалације у региону. На питање шта је, по његовом мишљењу, био главни циљ Хамаса када је напао, одговорио је да је то мобилизација арапског свијета против Израела. Он је упозорио на опасност од Ирана и гомилања оружја у Либану које би могло бити употријебљено против Израела.

Сукоб на Блиском истоку носи опасност од ескалације и уплитања других арапских земаља под притиском њиховог јавног мњења, истиче Кисинџер, подсјећајући на поуке из Јом Кипурског рата 1973. године, током којег је арапска коалиција предвођена Египтом, а Сирија је напала Израел.

Тада је свијет имао срећу да је постојао арапски лидер са визијом будућности, са којим би се могао закључити мир, каже Кисинџер, истичући да не вјерује да Хамас данас има такву личност. Сматрам да Хамас мора бити искључен са политичке сцене, рекао је искусни дипломата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана